El comú assegura la continuïtat de les falles amb una aportació econòmica anual

L’Associació de Fallaires rebrà com a mínim 6.650 euros, una partida que es pot ampliar en funció de les activitats que es programin

El comú assegura la continuïtat de les falles amb una aportació econòmica anualFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú d’Andorra la Vella va escenificar ahir el suport a la festa de les falles amb la signatura d’un conveni que garantirà una aportació econòmica mínima anual per tal d’assegurar el funcionament de l’Associació de Fallaires. Segons va detallar el cònsol menor, Marc Pons, es farà una aportació mínima de 6.650 euros que es pot ampliar en funció dels projectes i activitats que es programin. “Volíem garantir econòmicament la subsistència de l’entitat”, va afirmar el cònsol menor. De la seva banda, la cònsol major, Conxita Marsol, es va manifestar en una línia semblant i garantint el suport comunal: “el comú continuarà donant suport a les falles, ens les sentim nostres i les volem conservar i que cada vegada siguin més espectaculars”, va assegurar.

Un conveni que es va signar justament el dia que es presentava la cremada de falles d’enguany, la primera després que la festa rebés la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco. De fet, el president de l’associació, Santi Sánchez, també va destacar la importància de poder disposar de “la partida necessària per al funcionament”, afegint que esdevindrà “una mesura de salvaguarda” com les que es demanen en la declaració de la Unesco. Una distinció que ha contribuït a incrementar el nombre de socis de l’entitat en una vintena. A més, permetrà impulsar projectes, com el que s’ha iniciat de l’escola de folk que es vol consolidar.

Pel que fa a la cremada, en la qual participaran “56 o 57” fallaires que faran rodar 110 falles de foc a més de 40 nens que roden llum, seguirà els recorreguts habituals pel centre històric. Ara bé, s’han canviat alguns punts d’encesa per tal que les falles llueixin més. A les 22.30 hores s’encendrà la falla tradicional a la placeta del Puial i a continuació s’iniciarà el recor­regut que finalitzarà a la plaça Guillemó. Com a final de festa, cap a la mitjanit, es farà el ball de les bruixes, l’encesa de la foguera i hi haurà ball amb el Pont d’Arcalís.

D’altra banda, la novetat d’enguany és que el comú ha decidit recuperar la festa del poble el dia 24 amb sardanes, un espectacle infantil i un berenar popular. Marsol va indicar que a poc a poc es vol anar potenciant.

ESCALDES PROTEGEIX CAIXERS I PARQUÍMETRES PER LA REVETLLA

Després que durant la revetlla de Sant Joan de l’any passat un grup de persones fessin malbé la sortida d’un aparcament i un dels caixers per validar els tiquets, uns actes incívics que van suposar uns danys per un valor de 7.000 euros, el comú d’Escaldes ha decidit posar en marxa una sèrie de mesures antivandàliques coincidint amb la revetlla d’enguany. D’aquesta manera, el conseller d’Aparcaments i d’Administració, Esteve Vidal, va explicar que “per evitar situacions similars a les de l’any passat” es protegiran els equips dels aparcaments del Parnal, Constitució, Nacions Unides, Consell de la Terra, l’Arnaldeta de Caboet i del Fener. A més, també va indicar que es protegiran tots els parquímetres de la parròquia ubicats a les zones blaves, així com l’escultura de mossèn Jacint Verdaguer del parc de la Mola, que “ja es va veure afectada per actes incívics els anys 2007 i 2012, i que ja fa uns anys que es protegeix”.

A conseqüència de la col·locació de les proteccions, que tenen un cost de gairebé 3.000 euros, 685 places de zona blava seran gratuïtes i 590 places dels aparcaments mencionats anteriorment també seran de gratuïtat durant la nit del 23 al 24 de juny. Pel que fa a l’import destinat per protegir aquests equipaments, que es farà amb proteccions de xapa en el cas dels caixers i de fusta pel que fa als parquímetres, Vidal va dir que “és bastant més rendible protegir-los que esperar que hi hagi desperfectes per després arreglar-los”. Amb tot, des de la corporació local es va fer una crida a la ciutadania per tal que sigui el màxim de cívica.

tracking