El Pas registra un 15% menys de turistes per les vagues de França

Els comerciants atribueixen la caiguda de la facturació de les darreres setmanes a les restriccions que hi ha a les gasolineres franceses

El Pas registra un 15% menys de turistes per les vagues de FrançaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les afectacions per les successives vagues en el transport públic francès, que es repeteixen dia rere dia des del maig després de les protestes contra la reforma laboral, estan passant factura al turisme del Pas de la Casa. O almenys això és el que asseguren els comerciants de la població encampadana, que posen de manifest que el nombre de turistes i per tant la facturació ha caigut entre un 10% i un 15% a l’abril i al maig respecte als mateixos mesos de l’any passat. El president de la Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, afirma que les darreres setmanes han estat “molt fluixes” i assenyala que “la culpa” és dels bloquejos a les refineries i dipòsits petrolífers, que han esgotat els tancs de centenars de gasolineres, provocant-ne el tancament o bé el racionament. Segons explica, atès que els proveïdors de benzina estan inactius, “hi ha moltes gasolineres de prop d’aquí cap a França que estan tancades o que limiten la compra de gasoil a uns 15 o 20 litres”. “És el problema més important que hem tingut”, assevera, i apunta que afecta especialment la gent que ve de Perpinyà i Tolosa, i que es desdiu d’anar fins al Pas perquè no té carburant.

També el president de l’Associació de Veïns i Comerciants, Òscar Ramon, constata la davallada de visitants i en responsabilitza les mobilitzacions al país veí. “Les vagues a França han fet mal”, manifesta, i hi afegeix que “segur que han perjudicat” perquè “hi ha gent que si no pot omplir el dipòsit de benzina ja no s’anima a vindre i no s’atansa aquí”.

En alerta pel pas del Tour

Ramon alerta, a més, que si les protestes continuen el Pas en sortirà perjudicat aquest estiu, especialment al juliol, quan el Tour de França ha de passar per la localitat. “Si al juliol i a l’agost segueix havent-hi vagues hi pot haver un problema bastant gros”, destaca, ja que “el Tour ha de passar per aquí i si la gent no hi pot accedir serà un problema”, reitera.

La situació de bloqueig que es viu amb els carburants ha portat el govern francès a l’extrem d’haver d’utilitzar les reserves estratègiques de què disposa el país per tal de garantir el proveïment davant de les vagues. Mentre el conflicte segueix sense perspectives de resoldre’s per les posicions enrocades de l’executiu i els sindicats, el fraccionament de la benzina ha generat cues a les gasolineres franceses, també a aquelles properes al país.

Els representants del comerç del Pas esperen que la situació millori durant els mesos d’estiu. “Que s’acabi la vaga i les gasolineres tornin a la normalitat”, etziba Carrié, mentre que Ramon proclama: “Esperem recuperar-nos perquè de moment estem treballant menys que l’any passat.”

Carrié indica que “en comparació amb els altres anys hi ha molt poca gent” i indica que “normalment hi ha més activitat” a la primavera. Amb tot, remarca que els supermercats són els que menys noten la caiguda per la gent que ve i marxa en un sol dia, i subratlla que són les botigues les que estan patint més la baixada. Igualment, Ramon fa palès que “el mes passat es va treballar bastant menys” perquè “hi ha menys gent que l’any passat”.

tracking