Reportatge

Andoflora 100% andorrana

La fira de la flor i la planta de la Massana va cloure ahir sense haver hagut d’anul·lar cap activitat per la pluja i havent posat a prova el talent autòcton. Era la primera vegada que tots els participants eren del país, un fet que el comú es compromet a repetir en el futur.

Andoflora 100% andorranaComú de la Massana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera Andoflora el cent per cent andorrana es va acomiadar ahir a la tarda havent aconseguit un fet inèdit: després de molts anys havent de suspendre activitats per culpa del mal temps, aquest cap de setmana no se n’ha hagut d’anul·lar cap. Això tot i els ruixats de dissabte al vespre i diumenge a la tarda, que no van coincidir amb cap acte a l’aire lliure. Va ser el premi meteorològic a la fira de la flor i de la planta, que a diferència dels altres anys per primer cop va comptar amb la participació íntegrament de productors andorrans. L’any passat, per exemple, les intervencions urbanes van ser elaborades per l’escola d’art floral de Catalunya, i en canvi aquest any han estat quatre floristeries del país les que han engalanat el poble. Artiflor va ser la que va rebre el primer premi de la votació popular per l’elaborat guarniment –amb peixera inclosa– de la parada d’autobús. Això anima el comú a reproduir la tendència i garantir que les properes edicions d’Andoflora siguin igualment el cent per cent andorranes.

En va donar fe ahir la consellera de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana, Jael Pozo, que va manifestar que el que més ha apreciat la gent són les creacions florals del car­rer, molt més “espectaculars” que les dels altres anys. Pozo va confessar que “en aquesta edició ens hem adonat que s’ha d’apostar per la gent i el talent del país”, i en aquest sentit va assegurar que repetiran la fórmula –les floristeries ja han confirmat que hi volen continuar participant–. “Hem volgut donar importància als innovadors i als artistes culturals del país”, va recalcar, ja que fins ara es contractaven empreses estrangeres per dur a terme espectacles o creacions. A la fira d’enguany hi han actuat des de l’Escola Líquid Dansa fins a l’Animal Escola de Teatre passant per l’Esbart Dansaire de les Valls del Nord i els Castellers d’Andorra, a banda d’incloure una desfilada de rams de núvia, una cercavila hippy o un espectacle de body painting, així com tallers i concerts. A més del concurs d’instal·lacions urbanes, es va celebrar un concurs d’aparadors que va guanyar la boutique Joana.

Vendes fluixes a les parades

Pel que fa al mercat de la plaça de les Fontetes, va comptar amb una vintena de parades que venien productes artesanals del país, a més de flors, plantes i articles de jardineria –el Voltasol, una innovació premiada mundialment i amb segell andor­rà, va esgotar existències–. Els paradistes es van mostrar ahir contents pel desenvolupament de la fira, però decebuts amb les vendes –escasses– d’ahir, ja que va ploure tota la tarda. Mari Nieto, de Tuca, va lamentar que “la pluja ha espatllat la fira perquè si no hagués plogut avui [ahir per al lector] hauria estat el dia fort”. “Al matí hi havia molta gent però ha començat a pedregar i ha marxat tothom de cop”, va dir Nieto, a qui li va sobrar tot el gènere d’ahir. La creadora proposa implicar més comerços al certamen perquè “a Andorra tenim moltes floristeries i estaria molt bé que s’hi apuntessin”.

La responsable d’una de les casetes de productes casolans va explicar que “si hagués fet bon temps hauria guanyat el mateix que els altres anys”. Amb tot, Sarah Dawtrey, amb tres dècades de mercat a mercat, es va mostrar “molt contenta” malgrat que “desafortunadament el temps ha espatllat la fira”. María Grano-Cortínez, de la creperia Fred Oh!, va assenyalar que li havia anat “molt bé excepte avui”. “La pluja ha arruïnat una mica la fira”, va afirmar, tot i reconèixer que va fer més recaptació que normalment a la botiga. Les propietàries del jove negoci De bon gra, Raquel Moure i Anna Pallé, van posar de manifest que el mercat els va servir més per fer publicitat que per vendre. “Ha anat bé per fer-nos conèixer a les parròquies altes, però hem venut poc”, van indicar, per assegurar després que “la pluja ha fet desaparèixer tot­hom”. La Marta, d’Auró, va destacar que “podria haver estat millor” perquè “la gent compra poc i mira molt”. La seva puntuació: un 6,5.

tracking