Canillo

Multes a qui no reculli els excrements d'animal

Sessió del consell sabut

Multes a qui no reculli els excrements d'animalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell del comú de Canillo va aprovar ahir una ordinació per regular la tinença i el control dels animals de companyia a les vies públiques urbanes i rurals de la parròquia. I ho ha fet, segons va explicar el cònsol major, Josep Mandicó, després d’haver detectat una “gran proliferació” d’animals domèstics a la parròquia i també l’augment d’actes incívics relacionats amb la tinença dels animals.

Concretament, el comú està preocupat per l’increment d’excrements de gossos als car­rers, “un problema que no només afecta Canillo, sinó que és general a tot Andorra”.

La normativa, va indicar el cònsol major, preveurà tant els drets dels animals de companyia com les obligacions dels seus propietaris. Es marcaran unes infraccions i en conseqüència també hi haurà sancions econòmiques per multar els amos incívics. “Hi ha molta gent que recull els excrements, però també hi ha qui no ho fa. La gent ha d’entendre que tots hem de col·laborar i hi haurà sancions a qui no ho faci”, va indicar Mandicó.

El cònsol major va explicar que el comú no descarta utilitzar l’ADN per tal d’identificar els propietaris incívics que no recullen les tifes dels gossos al carrer i d’aquesta manera poder sancionar-los. L’ordinació reguladora aprovada ahir no ho preveu, però Mandicó va indicar que si “el sistema s’acaba implantant en alguna parròquia d’Andorra, nosaltres també l’aplicarem”.

El comú d’Escaldes-Engordany va ser el primer que va tenir la idea d’aplicar aquest sistema de detecció dels propietaris incívics de gossos, del qual s’estan fent proves pilot a diverses localitats catalanes. El ministeri de Medi Ambient, com la resta de comuns, veuen amb bons ulls aplicar aquesta forma de control.

més hores a la poste.

El consell de comú de Canillo també va aprovar un conveni entre la corporació i el servei de cor­reus francesos, La Poste, per cobrir la baixa de la persona que fins ara s’encarregava a la parròquia, que es va jubilar l’1 de maig passat. Des de fa un parell de setmanes, l’Oficina de Turisme del poble de Canillo ha assumit el servei d’enviament i recollida dels correus francesos de nou del matí a una de la tarda de dilluns a divendres. El comú així ho ha decidit en no tenir cap particular que ho pogués assumir.

El cònsol major es va felicitar per arribar a aquest acord i va destacar l’augment d’hores d’obertura, ja que fins ara la persona que treballava per a La Poste ho feia només de dos quarts de nou del matí a dos quarts de deu. L’acord no té cap cost per al comú, que rebrà un petit percentatge per la venda de productes de La Poste i prop de 330 euros al mes per assumir aquest servei.

El marc pressupostari preveu un sostre d’endeutament del 26% el 2019

El marc pressupostari 2016-2019 que ahir va aprovar el consell de comú de Canillo preveu que el sostre d’endeutament de la parròquia sigui del 26% a final del mandat. Mandicó va destacar que durant períodes es preveu que hi haurà una millora progressiva del sostre d’endeutament. “El deute del comú de Canillo, sense comptar les societats participades, serà d’entre 1,5 i 2 milions d’euros”, va explicar el cònsol major. El marc pressupostari aprovat ahir preveu uns comptes per al darrer any de mandat que seran d’uns 11,5 milions d’euros i que la part dedicada a les inversions reals sigui de 3,7 milions. Així, el cònsol menor, David Palmitjavila, va destacar que es vol que cada any fins al 2019 la partida per a inversions sigui similar a la marcada per al darrer any del mandat. Uns diners, va indicar, que s’invertiran en l’embelliment de la parròquia, tant dels nucli antic del poble de Canillo com de llocs emblemàtics d’altres nuclis i en les noves rotondes que s’estan construint. També s’invertirà en noves zones d’aparcament a Soldeu i el Tarter.

tracking