x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Cal un DNI andorrà

No té cap sentit tenir el passaport com a única documentació vàlida, ja que una carta d’identitat petita es podria portar sempre i ser suficient a fora
Actualitzada 07/06/2017 a les 06:58
La falta d’un document o d’una carta nacional d’identitat és una molèstia que s’hauria de solucionar més aviat que tard. Disposar d’un passaport com a únic document de constatació de la identitat provoca problemes i el cost de generar els carnets, que es podrien entregar o fins i tot renovar al mateix temps que el passaport, seria relativament petit.

Un carnet es pot portar sempre a la cartera i permet deixar el passaport a casa. La documentació pot ser important per diferents motius, des d’ensenyar-la per comprovar que ets el titular d’una targeta de crèdit fins a identificar-te si et para la policia. El passaport és un document massa gros i pesant per al dia a dia i la prova més evident és que als països de l’entorn només s’utilitza quan s’han de fer viatges a països llunyans. El mateix acord que existeix perquè els ciutadans de diferents països comunitaris puguin passar la frontera espanyola només amb la carta d’identitat hauria de ser recíproc. Perquè a banda de la comoditat del dia a dia, una part important de la població surt els caps de setmana per la frontera. I amb un carnet d’identitat hauria de ser suficient, com a mínim per anar a França i Espanya. Estic convençut que els dos països no posarien cap inconvenient.

Soc incapaç de veure inconvenients al fet de crear un DNI andorrà. Potser n’hi ha, però jo no els veig. Només trobo avantatges i realment no entenc com ni els polítics, ni l’administració, ni cap associació ciutadana, ni cap grup dels que impulsa iniciatives legislatives populars ha pensat en el favor que es faria als més de 36.000 andorrans. Es tracta d’una iniciativa que, si es tirés endavant, requeriria molt poc esforç per part de les institucions. I no seria necessari, si no es vol, fer un document d’última tecnologia perquè s’entén que si es viatja a països més llunyans es porti el passaport. Però aquest ús del passaport hauria de quedar reservat per al mateix que en la resta de països: viatjar a estats llunyans amb qui no surt a compte establir un conveni per a l’ús del DNI.

Perquè és molt habitual que andorranes i andorrans vagin a la Seu o a l’Hospitalet i no portin el passaport. Forma part d’una quotidianitat que difícilment és compatible amb portar aquest document. Quan a vegades he preguntat a gent si el porta o no he de reconèixer que una part d’aquells que porten bossa i d’aquelles que porten bolso tenen el costum de portar-lo a dins. Per a la resta és una veritable incomoditat amb el gran risc de perdre’l si s’opta per endur-se’l cada dia. Seria interessant que algú agafés el guant i impulsés la creació del DNI andorrà.
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts