Creat:

Actualitzat:

Queda poc menys d’un mes perquè els ciutadans francesos siguin cridats a les urnes per escollir el president de la República que es convertirà en Copríncep i cap d’Estat d’Andorra. El diumenge 23 d’abril se celebrarà la primera volta dels comicis i si s’acaben confirmant les enquestes tot s’encamina a una segona ronda de votacions el 7 de maig. El darrer sondeig, publicat ahir, indica que els veïns del nord hauran d’escollir entre el candidat de la formació d’esquerres En Marxa!, Emmanuel Macron, i la de la ultradretana i xenòfoba Front Nacional, Marine Le Pen. Tots dos rebrien el 25% dels vots en la primera volta, sent el tercer millor posicionat François Fillon, candidat de la dreta per la formació Els Republicans, amb el 20%. De confirmar-se, un cop més, també segons les enquestes, s’evitaria una França directament feixista a la segona volta. No hi ha marge per a Le Pen assenyala el sondeig d’ahir. Si s’enfrontés a Macron només aconseguiria el 36% dels vots i si ho fes amb Fillon el 40%. Es tracta d’un només generós. Seria molt preocupant que 4 de cada 10 francesos escollís xenofòbia.

Però, i si s’equivoquessin les enquestes i Marine Le Pen gua-nyés les presidencials i es convertís en Coprincesa d’Andorra. És política ficció, sí, però els andorrans i la resta de ciutadans d’altres nacionalitats passarien a tenir un cap d’Estat que està en contra dels immigrants. Un cap d’Estat d’una nació formada molt majoritàriament per immigrants entre els residents i els nacionals nascuts fora d’Andorra o d’origen estranger.

Insisteixo, és política ficció, però estaria bé que les institucions, els partits polítics, els agents econòmics i socials, la societat civil, la ciutadania, es pronunciessin. I que es pronunciessin sobre una pregunta molt clara. Vol que el cap d’Estat d’Andorra, que un dels dos Coprínceps, sigui una persona que vol imposar si presideix França mesures racistes, islamòfobes i euroescèptiques? Vol que el cap d’Estat d’Andorra, que un dels dos Coprínceps, sigui una persona que fins fa poc defensava la pena de mort i que vol eliminar els drets socials i polítics per als fills dels immigrants que hagin nascut en territori francès?

Jo hi responc que no. I vostès: volen la Coprincesa Le Pen?

*Gerard del Castillo és periodista

tracking