Foc i lloc

Explicar un 'no' amb molts motius

DA sap que no pot dilatar més el model competencial i que hi volem treballar

Creat:

Actualitzat:

54,6 milions d’euros. Era la xifra que Govern volia transferir als comuns, quantitat inferior a la que, per llei, correspondria. Per poder fer-ho DA necessitava el vot favorable a aquest punt del pressupost dels consellers del PS. A diferència de l’any passat, no el va tenir; una decisió ben analitzada per nosaltres i que no ens cansarem d’explicar.

Un primer punt a tenir en compte és que tres mesos abans de la votació del pressupost ja vam advertir del sentit de la nostra votació. Pels motius que sigui no va ser fins a pocs dies del debat que el cap de Govern ens va convocar per mirar d’obtenir el nostre suport. Reclamàvem un estat molt avançat de la reforma del model de competències, que considerem clau per al futur del país i que ha estat massa temps empantanegada enmig de propostes que no han tirat endavant i d’acords institucionals en què el Consell no participava.

És cert que en les reunions mantingudes hem pogut comprovar que hi ha feina feta, però també hi ha molt, massa camí per recórrer. Per això vam votar finalment que no; un vot del qual els responsables finals no en són altres que el Govern de DA i el seu grup parlamentari.

Perquè el PS no pot donar suport a un incompliment de terminis i de calendaris reiterat. Tampoc podem acceptar que s’hagi ignorat totalment tant al Consell General com a les minories comunals, a les quals no s’ha tingut informades de com avançava la reforma. I, especialment, tampoc validar amb un sí les retallades que han aplicat els comuns per afrontar la congelació, tant pel que fa a les inversions com pel que fa a l’increment de preus públics, taxes i impostos que han castigat la classe baixa i mitjana.

Al Consell General ja vaig dir a Toni Martí que li valoràvem l’esforç fet, haver-ho intentat fins al final, però que havia arribat tard i quan encara hi ha massa temes d’aquesta reforma per afrontar. Esperem que ara tothom passi pàgina i que aquesta voluntat tingui continuïtat perquè, realment, al llarg del 2017 tirem endavant aquest canvi legislatiu tan important.

Ara DA ja sap que no es pot emparar en la congelació per tornar a dilatar el procés. També sap que, si vol, ens trobarà amb la mà estesa per treballar i col·laborar, amb responsabilitat, en aquesta reforma.

tracking