Foc i lloc

L'Acadèmia

El suport institucional a l’Acadèmia del Cinema és desitjable i imprescindible

Creat:

Actualitzat:

La creació de l’Acadèmia Andorrana del Cinema –pomposament anomenada Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques del Principat d’Andorra– és una de les notícies culturals més transcendents dels últims anys i, també, una magnífica promesa econòmica si es tenen en compte les magnituds que pot moure el desenvolupament de la indústria cinematogràfica a casa nostra, per modest que sigui. Important culturalment perquè, una vegada més, es demostra el vigor de la societat civil per impulsar allò que, salvant les distàncies, en altres latituds s’anomena una “estructura d’estat”, ja que la globalització del setè art ve de lluny atesa la seva naturalesa de llenguatge universal. En aquest sentit, el fet que l’Acadèmia hagi nascut amb l’entusiasta apadrinament de la seva homòloga catalana, lluny de ser una ingerència intolerable com alguns integristes del terròs hi voldran veure, presagia un bon camí per a relligar esforços amb el territori que té en comú amb nosaltres el veïnatge i la identitat de llengua i que acull el treball de la major part de les persones i empreses andorranes del sector. Sense desdenyar, naturalment, les relacions que la nostra Acadèmia està cridada a tenir amb les altres de tot el món ni la presència oficial d’Andorra en els festivals d’abast internacional.

En l’àmbit econòmic, els beneficis de la tasca que podem esperar de l’Acadèmia no són menors, pel que pot representar de potenciació del nostre sector audiovisual, d’internacionalització de les oportunitats de treball dels nostres professionals, d’impuls de produccions andor­ranes i coproduccions i d’utilització dels nostres escenaris naturals per a rodatges.

Per tot plegat, tal com ha manifestat el president de la naixent Acadèmia i ha corroborat la seva homòloga catalana, és necessari un decidit suport institucional que no es pot negar a aquesta proposta civil. Els ministeris de Cultura, d’Economia, d’Interior i d’Exteriors s’hi haurien d’implicar, cadascun en la part que li correspon, tenint en compte els beneficis col·lectius que pot reportar el desenvolupament d’aquesta iniciativa que, a més dels avantatges palpables de portes endins, constituirà un potent altaveu per a situar Andorra al món.

tracking