Foc i lloc

Per què privatitzar el Centre de Congressos?

La justificació econòmica esgrimida des de la majoria de DA no s’aguanta

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella va anunciar fa unes setmanes la voluntat de privatitzar –sí, privatitzar encara que emprin algun eufemisme com ara externalitzar– el Centre de Congressos. Es tracta d’un espai fabulós del qual poden gaudir no només els ciutadans de la capital, sinó els de tot el país. Un lloc que, des de la seva obertura, s’ha convertit en centre de bona part de la vida cultural i social. I ara tot això pot canviar. Per què?

Al·leguen des de la majoria de DA que el problema és que suposa un cost important per al comú. Van parlar d’un dèficit de 700.000 euros l’any. Afirmació que, però, va demostrar-se posteriorment que era una manipulació de les dades. Perquè el cost real per al comú, ho van reconèixer els mateixos membres de la majoria comunal, no arriba als 200.000 euros l’any.

Aquest és el dèficit real. No serveix, com van voler vendre, sumar-li el cost de l’amortització de la inversió de 12 milions feta en el seu dia –un simple tractament comptable que no suposa cap nou pagament–. I es privatitzi o no, s’haurà de continuar fent.

Per tant, retornem a la xifra correcta: menys de 200.000 euros. Si tenim en compte el benefici que treu, reitero, no només la parròquia, sinó tot el país per poder gaudir d’aquest equipament fenomenal, em sembla una autèntica bicoca. Una xifra ridícula si es té en compte el pressupost del comú, que frega enguany els 35 milions, o altres despeses com ara la prevista per al mercat de Nadal o per a la il·luminació de les festes. I quin serà el cost de trobar els espais per a les activitats comunals que no es podran fer allà a partir de la privatització? Això tampoc ho van dir.

Quan un polític dóna explicacions falses per defensar la seva posició, o bé és perquè en realitat són conscients que la seva decisió no és defensable i han d’inventar-se arguments per mirar de justificar el que és injustificable o, encara més preocupant, el cost econòmic no és l’autèntica raó per la qual es vol privatitzar el Centre de Congressos. Que hi ha, per dir-ho clar, altres motius. En tot cas, queda clar que perden tota la credibilitat.

Des del PS ens oposarem a aquest projecte. I reclamem a DA que, o una de dos, o expliquin quina és la raó real dar­rere d’aquesta intenció o facin marxa enrere perquè la justificació econòmica no s’aguanta per enlloc.

tracking