Foc i lloc

Adéu als cotxes! I que sigui per temps

El tancament al trànsit de l’avinguda Meritxell segur que funcionarà

Creat:

Actualitzat:

Semblava que aquest dia no arribaria, però ja és aquí. Primer pas perquè el principal eix comercial del país (la suma de les avingudes Meritxell i Carlemany) sigui una zona destinada exclusivament als vianants. A la capital serà només la part baixa de l’avinguda i com a mínim durant un any s’ha previst que els cotxes no hi podran circular entre les dotze del migdia i les dotze de la nit –caldrà veure si més endavant el comú és valent i fa allò que volia fer des del minut zero: tancar durant tot el dia–. Entenc que la part alta és difícil de tancar, que les alternatives per circular no hi són o són complicades, però per al tram entre el carrer de la Unió i el pont de la Rotonda no valien excuses.

Per passejar i per comprar hi ha res millor que poder-ho fer amb la tranquil·litat de no haver d’estar pendent de si vénen cotxes? De no haver d’aguantar el soroll constant dels vehicles? De poder caminar mantenint l’espai vital i sense les aglomeracions que es produeixen ara, sobretot en caps de setmana i festius, a les voravies?

Jo ho tinc clar: adéu cotxes! I que sigui per molt de temps! Vull poder passejar tranquil·la. Creuar el carrer sense haver de mirar si de sobte veig un aparador que em crida l’atenció i practicar això que ara en diuen compra tranquil·la. Ja sé que hi ha qui defensa que necessiten compradors que puguin arribar fins a la porta del comerç amb el cotxe per assegurar les vendes, però què volen que els digui? Em paro a pensar en la major part dels compradors que passen per la zona i crec que sobretot porten bosses amb roba, calçat o articles de perfumeria o farmàcia. Res de tant volum per ser necessari arribar-hi amb cotxe.

No ho sé, potser estic completament equivocada, però pel que he vist fora del país, les zones comercials amb pas exclusiu per a vianants funcionen. I no ens enga­nyem, Vivand ha estat un revulsiu i la culminació, a més d’acabar l’embelliment definitiu, la portarà la unió amb Meritxell. Crec que aquesta vegada els cònsols de la capital han fet l’aposta encertada per aconseguir el que sempre diuen: que la capital torni a ser la capital i recuperi el pes comercial que els darrers anys ha anat perdent mentre veia com se’l quedava la veïna Escaldes-Engordany.

tracking