Foc i lloc

Mort en tres actes

Del racisme d’uns pocs a la  deshumanització de tot un continent

Creat:

Actualitzat:

Acte 1. Viena. Norbert Hofer i el seu euroescèptic i xenòfob FPÖ fan tremolar Europa amb la seva quasi victòria en la segona volta de les eleccions presidencials austríaques. Finalment, l’extrema dreta populista perd, però ho fa amb un 49,7% dels vots. “Alleujats” és el qualificatiu estrella a la premsa europea de l’endemà; “atents”, la consigna estrella a les seus dels principals partits.

Acte 2. París, Berlín, Londres... Bona part dels partits d’arreu d’Europa que competeixen per vots amb l’extrema dreta (conservadors, neoliberals i també partits enfocats al vot de les classes baixes) adapten discursos i programes (en clau euroescèptica i xenòfoba) per captar el vot de l’extrema dreta populista.

Acte 3. París, Berlín, Londres, Lesbos, Mórahalom, Idomeni, Kilis, Móstoles... Bona part dels partits que governen a Europa que competeixen per vots amb els partits del sistema que s’han passat al populisme euroescèptic i xenòfob de segona generació fan ells mateixos el pas i adapten la seva acció de govern (sempre en clau euroescèptica i xenòfoba) per no perdre el vot que se’n va cap als populistes i xenòfobs de primera o de segona generació. I tanquen les fronteres. I construeixen murs. I munten camps de concentració. I els evacuen amb gas. I subcontracten el problema a un país tercer (Turquia) que accepta els diners però no el problema i mata prerefugiats sirians a la frontera, abans que esdevinguin part del contracte. I tanquen els ulls. I n’acullen un grapadet, de refugiats, però en unes condicions tan precàries que els aboquen a la indigència o al retorn.

La seqüència (si ens centrem en el cas exacte de l’FPÖ) no és estrictament cronològica, ja em permetreu la llicència teatral. Però els tres actes fa anys que funcionen en aquest ordre. I el resultat és inequívoc: una minoria racista potser no ha arribat a tocar poder, però ha aconseguit, a partir del discurs de la por, a partir de l’individualisme electoral, la deshumanització del conjunt del continent. La civilització ha mort. En tres actes. I era tan jove...

tracking