TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Foc i lloc

El bat, la pilota i el discurs únic de DA

Els demòcrates repeteixen fins a la sacietat una visió de país que no és real

Creat:

Actualitzat:

Un bat i una pilota de beisbol costen en una botiga un euro amb vint cèntims. Si el bat costa un euro més que la pilota, em podria dir quan costa cadascun? Semblaria, sense cap mena de dubte, un exercici relativament senzill i una pregunta fàcil de respondre, oi?

Si l’amable lector vol reflexionar sobre aquest problema i vol trobar la solució, li dono un consell: prengui’s una estona abans de seguir llegint perquè si pensa que la pilota val vint cèntims i el bat un euro… està equivocat.

Aquest problema, aparentment senzill, amaga una complexitat que no es deixa veure a primer cop d’ull. El nostre cervell processa un enunciat molt simple i molt fàcilment digerible. Les paraules no són altisonants, ni tècniques ni especialitzades. Només hi ha una dada a processar. És ras i curt.

L’enunciat d’aquest problema recorda el discurs emprat contínuament des de Demòcrates per Andorra. Una argumentació de baix nivell i que està allunyada de les grans retòriques perquè tot­hom el pugui entendre. Un discurs que tampoc entra en excessius detalls. De fet, gairebé mai aporta xifres. Simplement es recolza en una o dues, això sí, sempre molt ben triades. És un discurs simple i directe que s’ha de repetir fins a la sacietat. Ells són els únics que han afrontat les grans reformes que Andorra necessita...

S’ha de reconèixer que de la mateixa manera que el problema del bat i la pilota, el discurs de DA està ben treballat. És el que es pot esperar d’una generosa inversió en publicitat i màrqueting, en assessors i empreses d’assessorament polític, tot sovint pagats amb diners públics des de les mateixes institucions que governen.

Els demòcrates pretenen que ens creiem que el seu discurs, com el cost del bat a un euro, dibuixa l’única visió del país vàlida encara que la realitat no sigui així. Però des de la seva gran autocomplaença no se n’adonen que, cada dia, més persones veuen què hi ha darrere de les seves bones paraules i deixen de creure en ells.

El pitjor de la seva estratègia és que si el lector creu que el bat té un preu diferent a un euro, des de Demòcrates per Andorra no trigaran gaire temps a titllar-lo de mal andorrà i d’assegurar que és un antipatriota.

tracking