La Tribuna

Cinc anys de Demòcrates per Andorra

DA va voler afrontar els dossiers d’Estat que tots els altres colors polítics havien deixat als calaixos

Creat:

Actualitzat:

Potser ara que fa cinc anys des de la creació de Demòcrates per Andorra és un bon moment per fer-ne un balanç. Si ens fixem en els eixos clàssics d’esquerra i dreta, DA és col·loca en el centre polític amb un clara voluntat d’aglutinar l’electorat moderat. Però per entendre millor quina és la filosofia de DA cal retornar a les circumstàncies concretes que van marcar els seus inicis. Andorra, en aquell moment, presentava indicadors econòmics preocupants amb la conjuminació de tres crisis, la crisi econòmica conjuntural dels nostres veïns que de retruc ens afectava l’imprescindible sector del turisme, l’esclat de la bombolla immobiliària del país que enfonsava el sector de la construcció en una profunda crisi de la qual tot just ara sembla albirar-se el final. I en darrer terme, una crisi estructural potser menys cridanera però d’arrels més profundes i que posava en entredit el model econòmic que durant decennis havia alimentat el miracle econòmic andor­rà.

Des del punt de vista polític, veníem de diferents legislatures del Partit Liberal on –lluny d’anticipar canvis de model– els seus principals responsables polítics havien sobreendeutat les finances públiques i, de retruc, les futures generacions, amb infraestructures faraòniques poc adaptades a les necessitats reals del país i sense cap o poca incidència en el sector productiu. També veníem de mitja legislatura socialdemòcrata que sense cap capacitat de diàleg havia enquistat més els problemes del país fent perdre a la societat dos valuosos anys.

És en aquesta situació crítica que gent de diferents perfils i orientacions polítiques, que fins i tot havien estat adversaris, es van unir al voltant d’un projecte comú, d’una nova manera de fer política i amb la voluntat de fer els canvis estructurals necessaris per dotar Andorra de noves oportunitats. Andorra necessitava d’un nou model de país però aquest s’havia i s’ha de continuar bastint sobre els pilars de l’economia actual a fi d’aprofitar les seves fortaleses i evitar un empitjorament de la crisi.

Des dels seus inicis DA va voler afrontar els dossiers d’Estat que tots els altres colors polítics havien deixat als calaixos entenent que, tot i el desgast polític que això provocaria, era necessari per posar les bases d’un nou model de país sostenible. És amb aquesta convicció que durant aquests cinc anys els demòcrates hem liderat una agenda reformista que ha inclòs aquestes qüestions tan cabdals com l’obertura econòmica, la reforma dels complements de jubilació dels funcionaris, la implementació d’un nou model fiscal amb la introducció de l’IRPF, l’increment de les cotitzacions de la CASS o la reforma de l’estructura de l’Estat del Ben­estar. A més, la relació entre les institucions andorranes i entre el Principat i el seu entorn natural també han estat objecte de reforma durant aquest cinc anys. En aquest sentit, la revisió del model de transferències i competències, la signatura de diversos convenis per evitar la doble imposició o l’inici de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, en són un bon exemple. Aquestes reformes s’han i s’estan desenvolupant en un context econòmic difícil on ha calgut estar al costat dels ciutadans amb increments molt considerables dels ajuts socials i amb ambiciosos programes de foment de la contractació, tant des del sector privat com des del sector públic. Així mateix, les reformes estructurals s’estan implementant de forma esglaonada, per no sobrecarregar l’economia productiva.

Cinc anys després el diagnòstic és molt diferent: DA ha obtingut la confiança dels ciutadans en dos eleccions generals i va obtenir un resultat molt notable a les darreres eleccions comunals: encapçalant cinc comuns i participant en la majoria que governa al comú de Sant Julià de Lòria. La nostra agenda reformista continua essent al centre de la nostra política però ja hem assolit un canvi de tendència de la conjuntura econòmica que esperem que en els propers mesos es faci cada cop més evident pel dia a dia dels ciutadans. L’objectiu va orientat a acabar de bastir un nou model econòmic i social per a Andorra que permeti crear oportunitats per als seus ciutadans. Les llavors plantades durant la legislatura passada amb els profunds canvis estructurals realitzats han de donar els seus fruits durant el present mandat i han de servir de base per a l’estructura econòmica de l’Andorra de les futures generacions.

S’albiren reptes per al país i per a Demòcrates per Andorra; des del partit els afrontem amb el mateix esperit que teníem ara fa cinc anys: un diagnòstic comú, un compromís amb Andor­ra i la convicció que tots som un, que des de totes les institucions de l’Estat –Govern, el Consell General i els comuns– hem de treballar amb un objectiu comú, fer d’Andorra un país de creixement sostenible que brinda el màxim d’oportunitats per als seus ciutadans.

Avui a les nou de la nit al Prat del Roure d’Escaldes-Engordany volem repassar amb vosaltres –militants, simpatitzants i ciutadans– les principals reformes d’aquests darrers anys i analitzar conjuntament els reptes que hem d’afrontar com a Demòcrates per Andorra i com a país.

tracking