Un recurs atura el retorn de la renda variable a Vall Banc

L’AREB desconeix quan es podrà repatriar en espera d’analitzar el document presentat davant un tribunal helvètic

Un recurs atura el retorn de la renda variable a Vall Banc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La renda variable de BPA que està bloquejada a Credit Suisse des de l’esclat de la crisi de l’entitat financera el març del 2015 no té, a hores d’ara, data per a la repatriació. El reconeixement del procés de resolució de BPA que el supervisor bancari suís (Finma) va fer el 13 de març ha estat objecte d’un recurs davant un tribunal administratiu helvètic, per la qual cosa el procés ha quedat completament aturat. De manera que les previsions de l’AREB que els 500 milions d’euros tant de clients de Vall Banc com de BPA retinguts a l’entitat helvètica fossin alliberats en un termini de temps breu han estat completament superades.

A diferència del que succeeix al nostre país, que tot i que es presenti un recurs davant el tribunal administratiu l’acte continua en vigència (sempre que no se’n demani explícitament la suspensió), a Suïssa el sol fet que es recorri contra la decisió comporta de manera directa la seva suspensió. I la situació és aquesta, per tant l’AREB no pot determinar ni una data aproximada de quan es podrà començar a portar la renda variable cap a Andorra. El primer pas per començar a actuar i intentar desbloquejar el nou escull és conèixer el contingut del document que s’ha presentat davant la justícia i si es tracta de clients –possibilitat que va apuntar el ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya– o proveïdors els que estan darrere de la iniciativa davant el tribunal.

Causa judicial

La legislació suïssa és molt garantista pel que fa a la recuperació de capitals bloquejats al país, amb l’objectiu d’evitar possibles problemes judicials a les entitats dipositàries de clients que considerin que han estat perjudicats un cop ja disposin del seu capital. Precisament és el que l’AREB volia evitar des d’un primer moment, haver de veure’s abocada a una disputa judicial a Suïssa per poder reclamar les posicions dels clients de l’antiga BPA.

L’AREB confiava que el reconeixement del supervisor seria el darrer pas perquè Vall Banc pogués operar amb normalitat (l’operativa en dòlars no depèn de l’agència). Fins i tot s’havia trobat la fórmula per repatriar els fons a través de l’ enviament a un compte que BPA tindria a Vall Banc, on es faria la tria. Ara tot queda en mans dels terminis d’execució i de la decisió del tribunal helvètic.

CENT MILIONS D'EUROS EN 480 COMPTES DE 300 CLIENTS ES TRASPASSEN A VALL BANC

Un nou traspàs d’actius de BPA a Vall Banc per valor de cent milions d’euros es va fer efectiu ahir, segons una resolució de l’AREB. La quantitat transferida és la que estava dipositada en 480 comptes que corresponien a 300 clients que han aportat la documentació exigida i que un cop analitzada han obtingut la conformitat per poder passar a Vall Banc. En aquests moments el nombre de clients que ja han superat els tràmits exigits per ser transferits des de l’antiga BPA se situa per sobre del 95% i el capital s’acosta als 4.000 milions d’euros. Per tant, encara estan pendents de rebre la conformitat prop de 1.300 clients, que tindrien uns dipòsits per un valor que oscil·laria al voltant dels 1.300 milions. La voluntat de l’AREB és anar normalitzant la situació amb successius traspassos de diners a Vall Banc, per la qual cosa és imprescindible que disposi de la documentació que reclama per procedir a l’anàlisi dels comptes pendents. Entre els que no han aportat la documentació n’hi ha que són del país o hi resideixen.

tracking