Política

El Parlament català cita Montobbio, els Cierco i Bartumeu

Investigació al Parlament sobre la ‘guerra bruta’ al procés independentista

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comissió parlamentària espanyola que investiga la denominada operació Catalunya, que tenia com a suposat objectiu frenar el procés independentista català, ha citat a declarar com a testimonis vuit persones relacionades amb Andorra. Hi destaca la figura de l’excap de Govern Jaume Bartumeu, que ha estat citat com a exadvocat dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA). En la llista de compareixences tancada ahir per la comissió també estan els noms dels germans Cierco, Higini i Ramon, i de dues persones més relacionades amb BPA. Es tracta de l’ex-conseller delegat de l’entitat financera Joan Pau Miquel i de l’exsecretària del consell d’administració de BPA Rosa Castellón.

L’ambaixada espanyola a Andorra també serà protagonista a la comissió d’investigació del Parlament de Catalunya. Així, s’ha citat a declarar l’actual ambaixador d’Espanya al Principat, Manuel Montobbio. El diplomàtic no és l’única persona relacionada amb la seu espanyola al Principat que haurà de declarar, ja que la comissió també ha citat l’exagregat d’Interior a l’ambaixada Celestino Barroso i el també exagregat d’Interior a la seu diplomàtica i inspector en cap de la policia nacional espanyola Bonifacio Díaz.

Amb el vot majoritari dels grups parlamentaris catalans –només el Partit Popular ho ha fet en contra de la pràctica totalitat de compareixences– també s’ha citat a declarar el president espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta de l’executiu, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, el cap de gabinet del president Rajoy, Jorge Moragas, l’exministre Jorge Fernández Díaz i l’expresidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.

Si una persona citada es nega a declarar, la mesa del Parlament ho comunicarà al ministeri fiscal espanyol, que haurà de decidir la responsabilitat penal d’haver desatès el requeriment.

ELS CITATS

Jaume Bartumeu

Higini Cierco

Ramon Cierco

Joan Pau Miquel

Rosa Castellón

Manuel Montobbio

Celestino Barroso

Bonifacio Díaz

tracking