Desestimada la querella de Samarra contra Cinca a Espanya

L’Audiència de Barcelona considera que no hi ha res a analitzar perquè els fets són de fa 20 anys

Desestimada la querella de Samarra contra Cinca a Espanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“A pesar que la querella relata una història de conflictes bèl·lics i corrupció política, amb tràfic il·legal d’or i pedres precioses, digna d’una pel·lícula, els fets objecte de querella són simples.”

La sala setena de l’Audiència de Barcelona fa aquestes qualificacions de la querella abans de resumir els fets objecte de l’acusació. El jutge indica que els fets que l’expresident d’Orfund imputa a Jordi Cinca es basen “en el desenvolupament de la comercialització d’or procedent de països africans” i es concreten que “el querellat s’apodera de trenta lingots que van arribar a l’aeroport del Prat per posteriorment comerciar amb ells”. Per finalitzar que Samarra acusa el ministre de Finances de “blanquejar la procedència il·lícita [dels lingots], sembla que a Andorra, on és titular d’un compte compartit amb l’altre querellat [Manuel Ter­ren Parcerisas]”. Davant d’aquestes acusacions el jutge ni tan sols entra a analitzar els fets perquè “és indiscutible que el delicte d’apropiació indeguda està prescrit”, perquè els fets imputats van tenir lloc els anys 1997 i 1999 i Joan Samarra no va presentar querella fins al 8 de novembre del 2016. Conclou que és evident que “quan va presentar la querella els fets ja estaven prescrits”, ja que el delicte d’apropiació indeguda esdevé nul als deu anys.

Un recurs a la del Prat

Aquesta decisió en realitat cor­robora les que ja van prendre amb anterioritat els jutjats de Barcelona i el Prat de Llobregat, on Samarra també havia presentat la mateixa querella, desestimada ara per tercer cop. El rebuig de la sala setena acaba sent contra el recurs que va presentar Samarra quan li va ser rebutjada la querella del jutjat del Prat.

Els magistrats Ana Ingelmo, Pablo Díaz i Luis Fernando Martínez Noval estableixen que els fets que Samarra imputa a Cinca respecte d’uns suposats lingots sostrets que després es van blanquejar en un compte a Andorra “no són més que una mera hipòtesi, i el cert és que no consta ni un sol acte de blanqueig realitzat en el territori d’aquest país”. La sentència indica que el delicte del qual s’està acusant “no és perseguible als tribunals espanyols”.

PENDENTS DE LA QUERELLA AL PAÍS

La querella que Joan Samarra va presentar contra Jordi Cinca als tribunals andorrans és l’única que queda encara sense desestimar de les quatre vegades que ha presentat les mateixes acusacions. El Tribunal de Corts ha de decidir si considera que la manté o la rebutja després d’haver fet que declaressin tant Joan Samarra com Jordi Cinca. La comunicació de la decisió s’espera en un termini curt.

tracking