Gabrielle Siry

“M'han impactat els resultats del Front Nacional a Andorra”

La candidata socialista creu que cal recuperar la presència de França al país

La candidata socialista Gabrielle Siry.Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gabrielle Siry és la candidata del Partit Socialista als comicis legislatius per la cinquena circumscripció dels francesos que viuen a l’estranger que representa Andorra, Espanya, Mònaco i Portugal. Dijous passat va oferir una reunió pública al Principat per parlar de temes d’actualitat, com ara el tancament del consolat i les eleccions franceses.

Com analitza els resultats de la primera volta al Principat?

Em van impactar els resultats del Front Nacional (FN) a An-dor­ra perquè estan per sobre de la mitjana de les altres circumscripcions a l’estranger. La meva prioritat és convèncer els electors per evitar l’ascens de Marine Le Pen i per això, tot i ser candidata del Partit Socialista, demanaré el vot per a Emmanuel Macron.

A quin motiu atribueix els bons resultats de Marine Le Pen?

Hi ha una relació inversament proporcional entre la presència dels serveis públics del govern francès i el vot per a l’FN. Marine Le Pen convenç més amb el seu discurs allà on la representació de París és més feble. A França es palpa amb els resultats obtinguts a les zones rurals.

El pes de França al Principat ha caigut els últims anys?

França és menys present a Andorra i no només per l’anunci del tancament del consolat. També cal reforçar les relacions bilaterals, el sentit cultural i econòmic, perquè ara Andorra té relacions privilegiades amb Espanya. Això cal reequilibrar-ho.

Com creu que ha gestionat França el tancament del consolat al Principat?

La situació amb Andorra és particular en el sentit que el president de la República també exerceix de Copríncep. Penso que la decisió de tancar el consolat és particularment dolorosa per les dificultats que pot comportar als residents francesos i també simbòlicament perquè alhora és vist com un abandonament. Crec que és una decisió que no ha estat prou considerada i pot ser la manera com s’ha informat no ha estat la millor.

L’aplicació de les rondes consulars hauran de ser ratificades si hi ha un canvi de govern?

El ministeri d’Afers Exteriors francès s’hi ha compromès per escrit i el seu posicionament no es mourà. Lamento el tancament del consolat d’Andorra com també el de Porto, però també m’abstinc de proposar coses que no podré complir. Crec que aconseguir el compromís de fer rondes consulars és una solució pragmàtica.

Com valora la victòria d’Emmanuel Macron a la primera volta de les eleccions presidencials franceses?

Macron és nou a la vida política i ha aconseguit esquivar els partits tradicionals que tenen dificultats per reestructurar-se internament. Vol canviar la cara dels representants i ja ho hem vist amb els candidats que ha escollit per a les eleccions legislatives, amb persones joves sorgides de la societat civil.

Què ha de fer el Partit Socialista per recuperar el camí?

Cal que renovem els mecanismes de comunicació, ser menys verticals i inspirar-nos més en les bases per fer els programes.

tracking