temporada baixa

Preocupació dels hotelers per la baixa ocupació fins al juliol

La patronal està preocupada per les baixes ocupacions que es registren entre la temporada d’hivern i el mes de juliol

Preocupació dels hotelers per la baixa ocupació fins al juliolARXIIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Hotelera (UHA) i Autèntics Hotels (AHA) es mostren preocupades per les baixes ocupacions que un cop finalitzada la temporada d’esquí hi ha entre setmana als establiments que hi estan associats. La patronal que aplega la majoria d’hotels d’Andorra, la UHA, va publicar ahir per primer cop les xifres d’ocupació aconseguides les nits del 17 al 20 i del 24 al 27 d’abril passat (és a dir les de dilluns a dijous), que es van quedar en el 34%. Destaquen, a tall d’exemple, els percentatges de llits venuts als establiments de la vall d’Orient, que han estat d’un 2,68% les nits dels dies laborables d’aquesta setmana, i d’un 10% l’anterior.

“En temporada alta anem bé, però el mateix dia que s’acaba ja hi ha hotels que tanquen”, va indicar ahir en declaracions al Diari el president de la Unió Hotelera, Manel Ara, que va explicar que han decidit fer públiques a partir d’ara les dades d’ocupació hotelera entre dilluns i dijous “a fi de reflectir les diferents realitats a les quals s’enfronten els nostres negocis arreu del Principat durant els pròxims mesos”.

I és que el període entre el final de la temporada d’esquí i l’inici de la d’estiu és, estadísticament, el pitjor respecte l’ocupació hotelera de tot l’any. Són mesos, els de març, abril i maig, amb percentatges d’entre el 30 i el 36% i que poden fluctuar segons caigui Setmana Santa al calendari.

“Des del 17 d’abril les ocupacions prop de pistes entre setmana són nul·les i a les parròquies centrals alguns dissabtes podem arribar al 50%”, va assenyalar també al Diari la presidenta de l’AHA, Cristina Canut, que va afegir que “la temporada baixa és molt dura, podries regalar-ho i la gent no vindria a Andorra”.

Un 63% pel pont de l’1 de maig

Els hotelers posen en relleu les dificultats d’aquests mesos amb les xifres a la mà. Les reserves per a les nits de dissabte i diumenge del pont de l’1 de Maig són del 63%. “És molt més baix del que esperàvem”, va indicar Ara, que va recordar que se salvarà el pont per les ocupacions a la capital (72%) i a Escaldes-Engordany (76%). El cap de setmana passat es van vendre el 45% dels llits amb ocupacions del 23% a la vall d’Orient i del 27,9% a la Massana.

L’1 de Maig expiren els contractes dels treballadors que han fet la temporada, va recordar Canut, però els hotels que tenen plantilla fixa han de fer front als sous d’aquests treballadors tinguin clients o no. “Els hotels de parròquies altes que estan oberts treballen amb mínims, i els que estan a les centrals i no tanquen perden calés”, va lamentar la presidenta d’Autèntics Hotels. “Molts fem servir el matalàs de di­ners que hem fet a l’hivern per aguantar”, va afegir l’empresària, que va recordar que “en els pitjors anys de la crisi econòmica alguns hotelers han hagut d’injectar diners per seguir oberts”.

Canut admet que són aquests tres mesos els més complicats per al sector. I no ho són tan sols perquè els turistes “estan pensant en la platja”, sinó perquè els andorrans també marxen en massa del país quan arriba el cap de setmana. “Els hotels que també ofereixen el servei de restaurant estan buits perquè no hi ha client de fora ni andorrà”, va assenyalar.

Des de l’AHA es va insistir en la “duresa” de la temporada baixa de primavera. “Durant la tardor tenim el client nacional que pot venir a dinar o a sopar el cap de setmana i turistes que ja venen a fer compres per a les festes”, va indicar Canut. Respecte el pont de l’1 de Maig va assenyalar que les reserves en la quinzena d’establiments que formen part de l’associació estan entre el 60 i el 70% d’ocupació.

Sense problemes viaris

Tres dies festius que no ompliran els hotels i que tot fa pensar que tampoc ompliran les butxaques dels comerciants si es té en compte les previsions d’entrada de vehicles per al pont de l’1 de Maig. Segons van explicar des de l’àrea de Mobilitat, “no hi ha previsió que sigui un gran cap de setmana respecte a l’entrada de vehicles per cap de les dues fronteres”. Els responsables de l’àrea van matisar que potser hi pot haver “una entrada més forta del normal”, però que serà “molt assumible” per la xarxa viària del Principat. Durant la jornada d’ahir no es van registrar problemes ni d’entrada ni de sortida del país.

VALLNORD MANTÉ LA DATA PER OBRIR EL BIKE PARK TOT I LA NEVADA

Vallnord tenia previst obrir les instal·lacions de Pal-Arinsal els caps de setmana a partir del 20 de maig amb l’inici de temporada del Bike Park la Massana. Malgrat la nevada de dijous passat, que va deixar uns 15 centímetres de neu nova a partir dels 2.000 metres, fonts de Vallnord van assegurar que la data d’obertura del Bike Park es manté i que les instal·lacions estaran preparades per a la pràctica de la bicicleta de muntanya. A partir del 16 de juny les instal·lacions de Pal-Arinsal obriran tots els dies de la temporada d’estiu amb el Vallnord Mountain Bike.

tracking