Immigració

La contractació de temporers per als mesos d'hivern ha pujat un 12%

El sector de l’hostaleria registra el major augment de contractacions, amb un 13,6% més que la campanya anterior

La contractació de temporers per als mesos d'hivern ha pujat un 12%Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La contractació de temporers per a la temporada 2016-2017 ha crescut un 12,3% respecte a la campanya anterior. Durant el període d’hivern que s’acaba de tancar s’han atorgat 3.957 autoritzacions de treball mentre que durant la campanya 2015-2016 es van arribar a contractar 3.525 treballadors de fora del país. El consum de quotes s’ha situat en el 120,6% i, de fet, s’han hagut d’ampliar el nombre d’autoritzacions respecte a les que s’havien previst inicialment.

El sector que més ha augmentat ha estat el de l’hostaleria, amb un 13,6% més d’autoritzacions acordades respecte a la campa­nya 2015-2016. Segons el president de la Unió Hotelera, Manel Ara, “aquestes dades evidencien la falta de mà d’obra al sector”. D’altra banda, Ara també destaca que el sector segueix tenint dificultats per contractar més personal sobretot durant la temporada d’estiu. Molts temporers, davant la disminució de contractacions després de la campanya d’hivern, opten per marxar del Principat per obtenir una feina que els garanteixi treballar durant un període més llarg.

Ara també demana que s’agilitzin els tràmits administratius per facilitar les contractacions de temporers, atès que actualment “cal fer molta paperassa”. I hi afegeix que no demanen que es renunciï als tràmits actuals com ara el certificat d’antecedents penals, sinó que es busquin alternatives perquè aquesta documentació es pugui fer de manera més ràpida. A més, es queixa de les traves amb què es troben els treballadors en arribar al país, com ara les dificultats per llogar un pis, els complements que han de pagar per l’atenció mèdica o les comissions que els cobren els bancs del Principat d’aproximadament 100 euros per tenir un compte obert. A la resta de sectors, les contractacions per als establiments de lloguer d’esquís han augmentat un 10,5% respecte a l’any anterior mentre que a les pistes d’esquí han pujat un 9,5%. El sector de les agències de viatges també ha contractat un 5,6% més respecte a la temporada 2015-2016 i l’únic que baixa és el del comerç al detall, amb un 12,5% menys de contractacions.

Més extracomunitaris

També cal destacar que durant la campanya 2016-2017 es van contractar un 38,6% més de treballadors extracomunitaris respecte a la sessió hivernal anterior. En canvi, els contractes que es van fer als comunitaris es van reduir fins a un 1,2%. De fet, Ara destaca que aquest any han notat un augment de presència d’argentins o xilens que han presentat candidatura a les ofertes de treball del sector. Segons Ara, això podria tenir lloc pel fet que alguns temporers puguin aprofitar per venir al Principat coincidint amb la fi de la temporada hivernal a l’Amèrica Llatina.

MÉS PERMISOS DE RESIDÈNCIA I TREBALL

El 2016 es va tancar amb un 1,8% més de permisos de treball i de residència respecte al final del 2015. El 31 de desembre del 2016, els permisos de residència i treball representaven 33.151 de les autoritzacions en vigor. En acabar el 2016, hi havia fins a 7.785 persones que tenien un permís de residència simple. La xifra representa un augment del 3,6% respecte a l’any 2015. En canvi, van caure el nombre de permisos de treball fronterer en vigor. La xifra es va situar en els 1.345 permisos i, en comparació amb el tancament del 2015, van caure fins a un 6,3%.

tracking