Política

L'oposició critica el nou ministeri “fet a mida”

Lamenta que la cartera d’Economia i Innovació s’hagi fet per mantenir l’encara titular d’Afers Exteriors al Govern

L'oposició critica el nou ministeri “fet a mida”Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’oposició va criticar ahir de manera unànime la remodelació del Govern, sobretot per la creació de la cartera d’Economia i Innovació, un ministeri “fet a mida” per a l’encara ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. “Aquí hi ha una cadira de més per a gent que no vol marxar cap a casa”, va indicar el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, amb referència a la creació del nou ministeri. Després de desitjar-li els màxims encerts a Maria Ubach, la nova titular d’Afers Exteriors a partir del juliol, Espot es va mostrar sorprès perquè Saboya es mantingui com a ministre fins tancar l’acord amb la Unió Europea sobre mercaderies. “És la cap de gabinet de la negociació, com a ambaixadora a la UE, i no volem entendre que el Govern vulgui mantenir Saboya perquè consideri que Ubach no està prou capacitada per tirar-lo endavant. Si és així se li posa una llosa damunt.” Respecte a la nova cartera, va posar en dubte que les dades sobre l’economia i la inversió estrangera no deuen ser tant bones com diu el Govern.

Des del PS, la consellera general Rosa Gili va indicar, respecte d’Ubach, que és una persona “seriosa i treballadora” i que se li dona un vot de confiança de cara a la feina que pugui fer. Quant a la continuïtat de Saboya, va dir que no entén que “se li faci un ministeri a mida”. La parlamentària va dir que “no hi ha cap raó que justifiqui aquesta remodelació” i que només s’explica pel desig de “conservar aquesta persona dins del Govern”. Va assegurar que la ciutadania difícilment “pot entendre” aquest nou ministeri. “Van començar amb nou i ara n’hi ha onze i és això el que ens grinyola més”, va dir Gili, que va afegir que “desconeix” si Saboya té “una missió” dins de la cartera.

El conseller general d’SDP Víctor Naudi va parlar del “perfil vàlid i idoni” d’Ubach, però que es demostra la incapacitat del cap de Govern, Toni Martí, per trobar “un perfil més polític” per al ministeri d’Afers Exteriors i reforçar l’executiu. “El més preocupant”, va dir, “és que fer un canvi de cartera en el punt de la negociació en què estem és un error i una mostra de feblesa enfront de la Comissió Europea”. Sobre la cartera de Saboya va indicar que es tracta encaixar una “cadira més” al Govern i que demostra que el procés d’obertura “no acaba de funcionar com havien dit”.

Per últim, el grup de DA va emetre un comunicat mitjançant el qual felicita Ubach i destaca “la importància que tindrà la seva incorporació a l’executiu per donar continuïtat a les negociacions del futur acord d’associació amb la UE”. També felicita Saboya.

LA CEA INSTA SABOYA A "CAPGIRAR LA MALA IMATGE" DEL PAÍS

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) aplaudeix la creació del ministeri d’Economia i Innovació i insta el futur titular de la cartera de nova creació, Gilbert Saboya, a “capgirar la mala imatge” que considera que el país té a l’exterior. El president de l’organització empresarial, Xavier Altimir, va celebrar la decisió del cap de Govern recordant que la patronal ho demanava des de fa molt de temps i va remarcar que el ministre tindrà la responsabilitat de “canviar la malmesa imatge d’Andor­ra que en aquests moments tenim quan sortim a l’exterior”, i d’engegar accions que ajudin a posar fi a “les notícies negatives” que s’associen al Principat. Altimir va assegurar que Saboya és la persona “ideal” perquè ha millorat les relacions internacionals, i va recalcar que li pertocarà “vendre la marca Andorra i el nou marc que ha adoptat el país després de totes les reformes” i els canvis en matèria de transparència i homologació fiscal.

El dirigent de la patronal va afirmar que el fet que no existís un ministeri pròpiament d’economia era una mancança que ha provocat que hi hagi “dispersió” i que ningú “que s’hagi focalitzat de manera activa i intensa” a un a tasca “importantíssima” com és la de potenciar els sectors productius del país. “Si fem una obertura econòmica i pretenem que vinguin empreses cap a Andorra i que d’aquí surtin a fora i no hi ha algú que es dediqui a fer realitat, això és com si muntem una pista de tennis i els jugadors no estan centrats a jugar a la pista”, va il·lustrar.

Per altra banda, va destacar que a banda d’aconseguir atraure inversió estrangera li pertocarà teixir sinergies i buscar col·laboració a fora perquè les empreses andorranes es projectin a l’exterior i “tingui un mercat molt més ampli per començar a vendre’s”.

tracking