finances

El director de l'INAF cobra fins a 200.000 euros a l'any

Ramón López rep un 42% més del que percebia Cosan, que tenia una retribució de 140.400 euros

El director de l'INAF cobra fins a 200.000 euros a l'any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exdirectiu del Banc d’Espanya i de la consultora Deloitte, l’espa­nyol Ramón López Galindo, es va convertir el passat gener en el primer director no andorrà de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). El Govern el va nomenar a proposta del consell administratiu de l’INAF per rellevar en el càrrec Maria Cosan. Liberals d’Andorra, a través d’una pregunta del conseller Ferran Costa, va inquirir a Govern respecte del sou que percep el nou responsable de l’organisme regulador del sistema financer. Govern ha explicat per escrit que Ramon López Galindo té un contracte de 198.000 euros anuals dividits en tretze pagues, però que a més, existeix una remuneració variable de fins a 50.000 euros més. Els factors que decidiran el sou que cobrarà López entre la forquilla dels 200 i els 250.000 euros anuals es basarà “en funció de l’acompliment dels objectius que anualment fixi el consell d’administració de l’Institut Nacional Andorrà de Finances”. L’executiu no especifica quins són els tipus d’objectius que s’han d’avaluar per estimar quina part de la prima mereix cobrar López. S’ha de tenir en compte que tant el salari com la prima són bruts i cal restar l’aportació de l’assalariat a la Seguretat Social.

La pregunta dels liberals fa referència també a la comparativa del sou que percebrà López en referència al que estava cobrant la seva antecessora, Maria Cosan. Govern explica en la resposta que Maria Cosan tenia una remuneració fixa bruta de 140.400 euros. El salari també es dividia en tretze pagues. Cosan disposava també d’una prima per objectius que permetia que s’afegís fins a un 205 més al salari. A grans trets, comportaria que podia incrementar el sou en fins a 30.000 euros anuals. L’executiu posa de manifest, però, que encara que aquests són les xifres del contracte de Cosan, que data de gener del 2012, va patir una retenció del 10% per la llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal. A efectes pràctics, López ha passat a cobrar un 42% més de salari que Cosan. Tot i que no s’incloïa cap referència a la pregunta, Govern ha volgut afegir “per contextualitzar cor­rectament” el salari que estava cobrant l’antecessor de Cosan, Carles Salvadó, just abans que fos substituït. Segons les xifres facilitades per l’executiu, Salvadó va cobrar el 2011 de l’INAF 162.577 euros anuals.

lES OFERTES PER BPA PANAMÀ

L’AREB ha explicat que l’oferta que va rebre per BPA Panamà va ser inicialment de 2,5 milions de dòlars i posteriorment l’aspirant va proposar fins a cinc milions de dòlars. L’organisme andorrà explica que finalment el tracte no es va completar perquè van demanar una oferta més alta i perquè l’aspirant exigia poder disposar immeditament de tots els actius del banc. L’AREB li va comunicar que hi havia una part de renda variable que estava bloquejada a Suïssa i que no s’hi podia accedir fins que el problema no es resolgués. El pretendent va retirar l’oferta el 8 de desembre. L’AREB destaca que el valor liquidatiu de BPA Panamà se situava en un rang que va des dels 1,6 milions d’euros fins als cinc milions.

tracking