Espanya es queixa perquè Suïssa no li facilita dades de la família Pujol

El país helvètic es nega a col·laborar amb Madrid perquè no tipifica el delicte fiscal

Espanya es queixa perquè Suïssa no li facilita dades de la família PujolEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de l’Estat espanyol es va queixar ahir en un informe de la falta de col·laboració de Suïssa per facilitar les dades bancàries de Jordi Pujol Fer­rusola, fill de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. El text parla de “restriccions d’informacions” sobre els moviments de capitals realitzats pel fill gran dels Pujol en diferents comptes bancaris del país helvètic.

La policia nacional assenyala que Suïssa va negar l’auxili judicial a Espanya quan va sol·licitar, a través d’una comissió rogatòria, informació sobre el compte bancari del fill gran dels Pujol i de la seva dona, Mercè Gironés. La policia espanyola assegura que els fons que va blanquejar Jordi Pujol Ferrussola a través de Suïssa van ser “importants”, i assenyala una transferència el 2002 de 4,4 milions d’euros realitzada des del seu compte Andbank al banc JP Morgan, amb seu a Ginebra.

Suïssa es va negar a enviar informació perquè l’únic delicte del qual s’acusa els Pujol és sobre frau fiscal, un delicte que no està estipulat al país helvètic. Tampoc a Liechtenstein, que es va negar a entregar les dades que es demanen sobre la base del mateix motiu. De les tres comissions rogatòries enviades des d’Espanya demanant dades de la família Pujol, només la d’Andorra ha tingut resposta positiva. Andorra tampoc no té el delicte fiscal inclòs en el seu ordenament, però la batlle Maria Àngels Moreno va decidir entregar tota la informació requerida a Madrid.

13 comissions rogatòries

Totes les instàncies jurídiques andorranes han avalat, però, l’enviament de les diferents comissions rogatòries a Espanya. Precisament fa un mes, el jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, va enviar la tretzena comissió rogatòria perquè Andorra faciliti les dades bancàries de sis comptes que van tenir Marta Fer­rusola i tres dels seus fills, Marta, Mireia i Pere, entre els anys 2010 i 2012.

tracking