habitatge

Les immobiliàries no esperen que augmenti l'oferta d'habitatges de lloguer

Són diverses les empreses que afirmen que l’oferta de lloguer és escassa i la demanda creixent

Les immobiliàries no esperen que augmenti l'oferta d'habitatges de lloguerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No corren bons temps per a aquells que busquen llogar un pis a Andorra, com afirmen diverses empreses immobiliàries. La forta demanda i l’escassa oferta propiciada per la desacceleració de la construcció en època de crisi ha provocat que la zona més cèntrica del país tingui un forat absolut de pisos i cases de lloguer. Frases com, per exemple, “trobar un pis a Escaldes o Andorra la Vella és totalment inviable” o “no hi ha res de lloguer. Nosaltres tenim més pisos en venda que de lloguer”, s’escolten cada vegada més a totes les immobiliàries del país. “No tenim pisos de lloguer ni a les parròquies més altes”, comenten des de la Immobiliària Superior.

La manca de pisos és alarmant especialment a les parròquies més cèntriques i no es veu que amb el final de la temporada d’esquí, quan molts dels treballadors i dels esquiadors deixaran lliures moltes cases i pisos, la situació millori gaire. De nou, des de la Immobiliària Superior afirmen que “és probable que els primers mesos s’incrementi l’oferta, però quan arribi l’estiu tot quedarà igual que ara”. Des de la Immobiliària Galí són una mica més optimistes: “Nosaltres creiem que al centre no millorarà la cosa però a les pistes, sí.”

La diferència entre un pis a Andorra la Vella i un a Canillo pot arribar a ser d’entre el 25% i 30% i per això trobar un immoble a les parròquies més altes acostuma a ser més senzill que a les cèntriques. Els pisos són més petits i més barats però no tothom busca això. Un dels problemes que tenen els agents immobiliaris és que els clients tenen unes demandes que no es corresponen amb els preus que estan disposats a pagar. És cert que alguns propietaris apugen l’import del lloguer, tal com confirmen des de Galí: “Un pis on viu una família que decideix alliberar-lo, el propietari automàticament el reforma una mica i li apuja el preu entre 200 i 500 euros.”

Algunes de les ofertes més comunes es podrien resumir en els següents exemples. “Tenim pisos per 650 euros, sense despeses i sense pàrquing, o bé de dues habitacions que acostumen a ser vells i en mal estat”, diuen des d’ABM Serveis Immobiliaris.

L’elevat increment de preus que s’ha viscut en els darrers temps a Andorra respon al final de la crisi econòmica, que va obligar a tancar moltes agències immobiliàries. “El mercat es reactiva i, amb ell, el preu dels habitatges”, comenten des de Finques Marca, tot i que hi afegeixen que “costa molt de trobar un pis a Andorra. La crisi en va frenar la construcció i per això n’hi ha pocs i són cars”.

Finalment, els pisos no sempre compleixen els mínims exigits. “Alguns estan en perfecte estat però d’altres estan bruts i moltes vegades és la mateixa immobiliària qui ha d’arreglar els desperfectes”, avisen des d’ABM.

El perfil del contractant

Els preus dels pisos a Andorra estan a uns nivells molt elevats per a la majoria de la població. De fet, cada vegada més hi ha joves que volen marxar de casa i formar les seves famílies, o bé unitats monoparentals que no poden permetre’s els “quatre mesos que es demanen per l’entrada, que poden arribar a ser uns 3.000 euros. I això no ho pot pagar tothom”, diuen d’ABM.

Una altra dificultat la tenen les persones que volen tenir mascota. En aquest cas l’oferta és encara més baixa i pocs propietaris estan disposats a permetre-les.

MÉS LOCALS PER A IMMOBILIÀRIES

En els últims mesos s’està veient com moltes immobiliàries tornen a obrir establiments a totes les parròquies, però com explica Jordi Galobardes, president de l’AGIA: “Alguns col·legiats, durant la crisi, van tancar el seu local, però van mantenir-se en el negoci amb un telèfon i un anunci. El sector està revifant i en els últims temps el nombre de col·legiats ha augmentat de nou. Som moderadament optimistes amb això, però tampoc ens interessa un boom. De fet, la perspectiva de recuperació és a mitjà termini i per tant no ens interessa saturar el mercat amb una gran oferta.”

tracking