TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

La fiscalia diu que Cabot va denunciar “fets incerts” per “desacreditar” l'STA

El ministeri públic considera que va elaborar el document en què apareixien els 15.995 correus

La fiscalia diu que Cabot va denunciar “fets incerts” per “desacreditar” l'STAARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El judici pel cas andorra.ad va quedar ahir vist per a sentència amb la fiscalia confirmant la petició per a Jaume Cabot de 4 anys de presó, part condicional, i qualificada a pagar indemnitzacions per un valor de 95.000 euros abans que passin 4 anys, i amb la defensa demanant la lliure absolució. La segona i definitiva jornada de la vista oral a Corts, que es va allargar vuit hores, va tornar a deixar en evidència les postures enfrontades del ministeri públic i del lletrat respecte a la troballa el 2 d’octubre del 2005 d’un arxiu amb els mots clau i les contrasenyes de 15.995 adreces de correu electrònic del domini andorra.ad per part de Cabot i la posterior denúncia a l’Agència de Protecció de Dades (APDA).

El fiscal, després d’escoltar les declaracions del responsable de l’empresa que l’any 2005 va realitzar una auditoria respecte a la seguretat de l’STA, l’antiga Andorra Telecom, i dels pèrits, tant policials com de la defensa, que van analitzar el disc de dur de l’ordinador de Cabot, no va donar cap crèdit a la versió de l’acusat. El ministeri públic va parlar de “fets incerts” i va acusar el processat d’haver elaborat el document en què apareixien les adreces de cor­reu electrònic i la captura de pantalla de l’ordinador d’on diu que va sortir l’arxiu amb les dades.

“El senyor Cabot tenia l’interès d’aportar elements no certs” –va dir el fiscal– “amb l’ànim de desacreditar l’operadora i les institucions. Això ha quedat demostrat amb els fets i amb la seva actitud a la premsa per demostrar les deficiències dels sistemes de seguretat de l’STA”. I ho va fer, va afegir, per raons de militància política i per divergències amb el Govern, que no li havia donat permís per fer una societat relacionada amb serveis de productes televisius.

Segons el ministeri públic, Cabot tenia en el seu poder l’arxiu amb les adreces de correu electrònic. Com va arribar a les seves mans?, no està provat, tot i que amb tota probabilitat li hauria facilitat alguna persona que n’havia tingut accés com a treballador de l’operadora. Amb aquesta llista, segons la fiscalia, l’acusat va fer un segon document i va fer creure que l’havia trobat casualment a Internet. I per intentar provar que ho havia aconseguit mitjançant el programa d’intercanvi d’arxius eMule va fer una captura de pantalla de la recerca i va simular que l’ordinador que estava compartint el document tenia un número IP andorrà.

L’acusació pública considera que Cabot sabia que aquesta IP era de l’ordinador d’un treballador de l’STA i que utilitzant un programa de pirateig es va introduir en l’aparell d’aquesta persona per fer creure que l’arxiu havia sortit d’allà i que el compartia mitjançant eMule.

La fiscalia li imputa tres delictes majors. El d’intercepció de la comunicació amb la vulneració de la intimitat a tercers per haver entrat remotament a l’ordinador del treballador de l’STA. El de creació de fitxer clandestí sense autorització per haver fet el document en el qual va enganxar les adreces de correu electrònic. I el de creació de document fals perquè a causa de la denúncia presentada a l’APDA, aquesta oficina va fer una autorització per reclamar una inspecció a l’STA.

L’advocat defensor va ser molt dur a l’hora de contestar als arguments de la defensa. Va assegurar que el ministeri públic, en el seu informe, havia fet “un exercici literari de suposicions i probabilitats”, i va donar total credibilitat al relat del seu client. La nit del 2 d’octubre del 2005 estava buscant la contrasenya d’un programa d’edició, pel·lícules i receptes de cuina a l’eMule i es va baixar un fitxer amb varis documents. Un era el dels correus andorra.ad. Com hi havia la IP d’un ordinador andorrà, hi va entrar per tenir la prova de l’origen del fitxer. Amb això va anar a l’APDA.

DURES CRÍTIQUES A LA BATLLE, LA FISCALIA I LA POLICIA

“Ni l’Agència de Protecció de Dades, ni la batlle instructora, ni la fiscalia, ni la policia tenien els mitjans ni sabien com havien d’actuar l’any 2005 en un cas com aquest.” Així de contundent es va mostrar l’advocat defensor de Jaume Cabot en el seu intent de desmuntar els informes pericials i del ministeri públic que volen convèncer els magistrats del Tribunal de Corts que el seu client és culpable. “La batlle instructora va quedar superada i la fiscalia també”, va insistir, per afegir que “no sé en quin país vivim ni on està la justícia i la dignitat de les persones si s’incrimina algú per denunciar el robatori de 16.000 contrase­-nyes”. Per últim, va assegurar que s’està “perseguint” Cabot. “Com t’has queixat de l’STA, ara t’enteraràs”, va dir.

tracking