Es faran més controls sobre el contingut de les deixalles per tenir-ne més dades

Un 52% de productes acaben a la brossa quan podrien haver estat recuperats per al reciclatge

Treballadors classificant les diferents deixalles en el marc de l'estudi.M.F. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha decidit intensificar els estudis per a la caracterització de residus. És a dir, els mostrejos que serveixen per determinar quins productes contenen les deixalles que arriben en una bossa de brossa domèstica al Centre de Tractament de Residus (CTR). D’aquesta manera, aquests estudis es faran, al llarg d’aquest 2017, cada mes, mentre que fins ara es feien de manera més puntual.

La cap d’Àrea de Gestió i Control Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer, ha posat en relleu la “importància” d’aquests mostrejos “per conèixer la composició dels residus que es generen i per establir i planificar polítiques de gestió de residus”. D’aquesta manera, ha recordat que se’n fan des del 2000. El darrer del qual es tenen dades validades, el del 2015, mostrava que encara hi ha un 52% de productes que acaben a la brossa quan podrien haver estat recuperats per al reciclatge. D’aquesta manera, Ferrer ha detallat que aquestes anàlisis van mostrar que encara hi havia en una bossa de la brossa normal un 25% de paper i/o cartró, un 12% d’envasos, un 5% vidre i un 11% de tèxtil, és a dir, materials dels quals existeix una recollida selectiva a través de contenidors a la via pública. Un altre 34% era matèria orgànica.

Tot i així, Ferrer ha recordat que els volums de reciclatge al país són “força bons”, del 42%, i que l’objectiu és arribar al 50% que marquen les directives europees. A més a més, ha recordat que algunes fa molts anys que estan implantades i, en aquest sentit, l’any que ve se celebraran 20 anys de la recollida del vidre.

Ferrer ha recordat, en el marc de la visita amb els mitjans de comunicació a la caracterització dels residus, que aquest any hi ha prevista una campanya per conscienciar i informar, especialment els productors singulars, sobre la recollida selectiva, per “incentivar-la”. A més a més, és previst que es dugui a terme una prova pilot per a la recollida de matèria orgànica, d’un 10% aproximadament, del que es genera al país i en la qual hi prendran part els grans productors.

La que s’està duent a terme aquests dies és la tercera caracterització de l’any i, també, s’ha convidat escoles perquè els infants puguin comprovar el volum de productes que acaben anant a la brossa i no ho haurien de fer. Per fer el mostreig, segons ha explicat Ferrer, es pren una mostra de 200 quilograms dels residus que arriben al CTR i es fa la classificació de diferents fraccions, fins a tretze categories. Un cop separades es pesen i s’obté el percentatge del que hi ha en aquesta bossa tipus.

La classificació de les diferents deixalles que composen una bossa tipus.

La cap d'Àrea de Gestió i Control Ambiental i Seguretat Industrial, Sílvia Ferrer, amb les deixalles que es classifiquen.

tracking