Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sistema tributari

L'IRPF corresponent a l'exercici fiscal del 2015 recapta 24 milions d'euros

El Govern ha presentat les xifres que ha suposat la implementació de l'impost directe per a la ciutadania
El ministre portaveu, Jordi Cinca, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa

El ministre portaveu, Jordi Cinca, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa

El ministre portaveu, Jordi Cinca, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa

F.A. / ANA
Actualitzada 27/03/2017 a les 20:32
El Govern ha presentat avui les xifres que ha suposat la implementació d'un impost directe per a la ciutadania, com és l'IRPF, i que ha suposat un ingrés de gairebé 20 milions d'euros per a les arques públiques. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha valorat "positivament" el primer exercici fiscal amb aquest tribut.

Durant l'exercici fiscal del 2015 es van presentar a l'Agència Tributària 13.489 declaracions, de les quals, 10.002 (74%) es van fer per la via presencial, i 3.487 (26%), en línia, a través del web www.impostos.ad. Del total de declaracions presentades, 4.335 persones han declarat rendes a l'activitat econòmica. Per mesos, tenint en compte que la campanya dura de l'1 d'abril al 30 de setembre, el mes que va comptar amb més declaracions va ser el darrer d'aquest període, el setembre, amb gairebé 8.000 de les 13.500 que es van presentar en total. El següent mes amb més declaracions va ser l'agost, amb 1.300.

Una de les dades que ha destacat durant la presentació el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, són els gairebé 800 declarants que van presentar les obligacions a l'octubre, novembre i desembre, fora de termini. Si la presenten de manera voluntària se'ls aplicarà un recàrrec en funció dels mesos transcorreguts des de la fi del termini legal establert, i si hi ha requeriment de l'Administració, el recàrrec és del 15%. Les obligacions fiscals prescriuen als 3 anys.

De les gairebé 13.500 declaracions, unes 5.000 van tenir una quota diferencial positiva, a pagar per part del contribuent uns 7,4 milions d'euros. I unes 4.700 van tenir una quota diferencial negativa, a retornar per part de l'Administració 2,1 milions. Per tant, el resultat de la liquidació de la campanya és d'un ingrés net per al Govern de 5,3 milions d'euros.

Pel què fa a les propostes de liquidació de les rendes del treball, les retencions sobre els salaris de l'exercici en curs, per al 2015, es van emetre 41.000 propostes de liquidació, de les quals 31.000 eren de quota 0, i les altres 10.000 liquidacions es repartien, una meitat a pagar i l'altra a retornar.

Hinojosa ha recordat la figura de la cita prèvia per ajudar a fer la declaració. Durant l'exercici del 2015, fins a 1.500 persones van presentar-la mitjançant aquest suport que facilita l'Administració.

La suma de les diverses declaracions presentades per a l'exercici del 2015 dona una recaptació per a l'Administració de 23.977.000 euros. Aquests gairebé 24 milions es desglossen de la següent manera: gairebé 11 milions corresponen a retencions a les rendes del treball, 4,6 milions corresponen a retencions sobre rendes del capital mobiliari, 2,4 milions corresponen al pagament fraccionat de les activitats econòmiques i els 5,3 milions de la liquidació referida a la quota diferencial.

Dels 23,9 milions, ha explicat Hinojosa, s'han de restar els la recaptació corresponent a l'impost d'activitats econòmiques recaptats el 2014, que són 4 milions, la qual cosa dona 19,9 milions, que són el fruit de la nova recaptació per a les arques de l'Estat que suposa la implementació de l'IRPF.

De l'apartat "devolucions", durant el 2015 s'han rebut gairebé 5.000 demandes de devolució -corresponents a la quota diferencial negativa- per un import de 2,1 milions d'euros. "A dia d'avui ja s'han autoritzat el 94% de les devolucions per 1,9 milions", ha explicat Hinojosa, per afegir que queden unes 25 devolucions per emetre, "perquè s'estan estudiant".

Valoració "molt positiva" de Cinca
El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha fet una "valoració global molt positiva" del primer exercici fiscal amb l'IRPF, "perquè el tanquem amb molta normalitat, en un país com Andorra que té molt poca història d'impostos directes". El ministre portaveu ha destacat "l'alt percentatge de compliment, uns nivells de recaptació importants i una normalitat també en les devolucions i la gestió posterior de l'impost".

De l'apartat "coses a millorar", Cinca ha enumerat "l'agilització de tots els procediments, continuar desplaçant usuaris cap a les tramitacions en línia, millorar l'àmbit del servei o utilitzar qualsevol sistema operatiu per fer les operacions". Algunes d'aquestes millores ja es veuran, ha afegit Cinca, en el procés de declaració de l'IRPF del 2016.

En qualsevol cas, per variables com "la millora de la situació econòmica" i "l'augment de la població tributària", Cinca espera que la xifra presentada aquest dilluns, de total de recaptació de l'impost, augmenti en els propers exercicis fiscals.
  • #1 Toni
    (27/03/17 22:49)

    I els que no han fet la declaració, als tres anys queden impunes ?

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts