Justícia

Els professors insisteixen que aniran al TC

El Sindicat d’Ensenyament Públic presentarà els propers dies un recurs d’empara al Tribunal Constitucional per les demandes perdudes a la Batllia.

Els professors insisteixen que aniran al TCArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia ha desestimat l’incident de nul·litat promogut pels advocats del Sindicat d’Ensenyament Públic (SEP) contra la sentència del mateix tribunal, que tombava una demanda contra la Llei de pensions dels funcionaris presentada per aquest organisme. En la primera demanda rebutjada pel Superior el sindicat reclamava, per una banda, que s’instés una qüestió prèvia d’inconstitucionalitat i, de l’altra, es defensava el dret d’una afiliada a prejubilar-se amb les condicions de la norma antiga. En la segona, que s’ha desestimat, la representació legal del sindicat argumentava l’incident de nul·litat en el fet que existeixen dubtes raonables i fonamentals sobre la constitucionalitat de la llei, per una banda, i, per l’altra, que l’aplicació de la nova llei es fa sobre una situació vella i comporta un efecte desfavorable per a una treballadora d’Educació a l’hora de prejubilar-se.

Tal com va explicar en declaracions al Diari el secretari general del Sindicat d’Ensenyament, Gregori Gutiérrez, l’incident de nul·litat d’actuacions es va presentar al Superior com a pas previ i obligatori a recórrer al Tribunal Constitucional la Llei de pensions dels funcionaris i que ja eren conscients que “seria desestimat” en aquesta instància.

Respecte al recurs al Constitucional, Gutiérrez va reiterar que que entenen que tenen uns arguments prou sòlids, i més en el cas de l’afiliada que sustenta el recurs i en d’altres funcionaris que es puguin trobar en situacions similars, perquè acabi amb un resultat positiu.

Cal recordar que la treballadora d’Educació va demanar el retir anticipat el maig del 2015, abans que entressin en vigor les noves condicions respecte a la jubilació dels funcionaris (al juny). Però no era fins al setembre que reunia les condicions per prejubilar-se amb les condicions de la normativa antiga: 62 anys i 30 de servei a l’administració. Com que al juny encara no complia aquests requisits Funció Pública li va denegar el dret a prejubilar-se amb els beneficis de la llei antiga, decisió que han avalat els tribunals. El sindicat sempre ha defensat que per dos mesos és impossible que perdi el dret a prejubilar-se amb les condicions antigues, ja que no és un dret adquirit, és el que ha acumulat durant tota la vida laboral.

El sindicat també reclamava en la demanda que la llei era inconstitucional perquè no havia de ser qualificada. Per a la justícia, segons s’assenyala en les dues sentències del Tribunal Superior, que sigui qualificada aporta garanties suplementàries.

La ‘guerra’ del SEP

La guerra del Sindicat d’Ensenyament Públic contra la Llei de les pensions va començar l’octubre del 2015, quan va presentar un recurs administratiu contra el Govern. L’organisme va ser el primer col·lectiu laboral que va presentar una queixa en nom d’un afiliat “afectat negativament per l’entrada en vigor de la llei”.

El fet que el recurs administratiu no prosperés va portar el SEP a acudir a la Batllia, una batalla legal que acabarà sent dirimida pel Tribunal Constitucional, que haurà d’estudiar si admet el recurs d’empara que, segons va explicar Gutiérrez, serà entrat pels seus representants legals durant els propers dies.

tracking