Successos

Detenen un duaner francès per fer contraban de tabac

És una operació conjunta de la policia andorrana i gal·la i s’han realitzat escorcolls en diversos comerços del Pas.

Detenen un duaner francès per fer contraban de tabacFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Pas de la Casa anava ple de rumors dilluns passat amb els registres que la policia va fer en diversos establiments del país. Es feia córrer que s’havia detingut per contraban algun dels gerents dels locals que havien estat investigats. Cap detenció per la banda andorrana, que es va limitar a fer la constatació dels registres dins de la investigació oberta per possible contraban de tabac. L’operació, però, era conjunta amb la gendarmeria i per la banda francesa sí que hi va haver una detenció. Un duaner. Va ser arrestat, segons fonts properes al cas, a les instal·lacions de la duana conjunta francoandorrana al Baladrà. Se l’acusa de contraban de tabac en connivència amb establiments del Pas de la Casa.

L’argument que s’ha pogut construir amb les informacions disponibles i segons fonts properes al cas indica que el duaner francès feia temps que es dedicava al transport il·legal de mercaderia provinent d’Andorra. El modus operandi consistia a aprofitar la seva condició de funcionari duaner per utilitzar el cotxe per traslladar la mercaderia. S’entén que als duaners no se’ls regira el cotxe quan marxen de la feina i l’arrestat utilitzava aquesta circumstància habitualment. El tabac, i a vegades també alcohol, passava en el maleter del cotxe particular cap a França. El funcionari de duanes adquiria els productes a un preu reduït en diversos locals del Pas de la Casa. Hi havia un acord entre ambdues parts per al subministrament del tabac i de l’alcohol.

La investigació, segons altres fonts, s’ha portat molt discretament durant setmanes perquè no es volia córrer el risc que hi hagués filtracions que poguessin posar en alerta el duaner. La Batllia té oberta una investigació que per part andorrana es limita a una possible acusació per als locals implicats. De moment no hi ha cap indici respecte al fet que s’hagin de produir detencions. Però no hi ha res descartat perquè la policia es va endur ordinadors de les botigues registrades i un cop analitzada la informació hi podria haver més actuacions.

Comerciants molestos

Una part dels comerciants del Pas estan molestos perquè creuen que el Govern hauria de controlar més una sèrie de comerços que afavoreixen el contraban. Existeix certa por que entre la pressió dels estanquers del país veí i les notícies sobre contraban França acabi prenent decisions dràstiques. En aquest sentit, segons fonts del comerciants de la vila encampadana, els botiguers voldrien que s’investigui com una sèrie de negocis poden vendre el tabac per sota del preu de cost i que siguin els principals subministradors del transport il·legal d’aquest producte per la frontera.

Els comerciants creuen que l’executiu ho té relativament fàcil per identificar els comerços partint de la base que hi ha establiments d’escasses dimensions que acaben venent més que els supermercats de la vila. Les mateixes fonts van comentar que és un tema que no es pot deixar perquè per un grup de botigues finalment el perjudici pot ser per a tots els comerços del Pas, quan la majoria no en té cap culpa.

ARRESTATS DOS HOMES AMB 2.150 CARTRONS A CAMBRILS

La guàrdia civil de Lleida va detenir diumenge passat a Cambrils dos homes als quals se’ls imputa un delicte de contraban. En el moment que van ser interceptats pels agents portaven en un cotxe 21.500 paquets de tabac de contraban de diverses marques. El tabac es va constatar que provenia d’Andorra, amb un valor de mercat que se situa en 87.550 euros. El producte estava preparat per a la seva distribució per al mercat negre espanyol.

La intervenció, en què ha participat l’Agència Tributària, es va iniciar en tenir coneixement a principi de març d’una possible activitat delictiva per part de dues persones que podrien dedicar-se al contraban de tabac, segons va informar la guàrdia civil en un comunicat. La investigació es va allargar durant més de dues setmanes amb seguiments i vigilàncies, fins trobar les evidències que incriminessin els dos sospitosos. Els dos homes van ser localitzats a Cambrils quan sortien d’un garatge amb dos cotxes de la marca Mercedes. Era el mètode utilitzat per al contraban, ja que feien servir un dels vehicles de cotxe llançadora que anava per davant constatant que no hi hagués controls policials. Darrere anava el segon Mercedes, que era el que portava la mercaderia. Aquest segon cotxe (un tot terreny) era de matrícula andor­rana, mentre que l’utilitzat com a llançadora tenia matrícula espanyola.

Detenen un duaner francès per fer contraban de tabac

tracking