afers exteriors

Signat l'acord amb França per millorar la carretera d'accés a Andorra

El pacte fixa un pressupost de 21 milions d’euros, que es finançaran de manera paritària entre el Principat i França amb una aportació de 10,5 milions respectivament

Signat l'acord amb França per millorar la carretera d'accés a AndorraFernando Pérez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, i el primer ministre francès, Bernard Cazeneuve, han signat aquesta tarda a l’Hôtel de Matignon de París l’acord que estableix la col·laboració d’Andorra en el finançament de les inversions que es faran en la millora de l’accés per carretera al país pel que fa a la prevenció de riscos naturals, sobretot en la prevenció del risc d’allaus.

L’acord, tal com han recordat des del Govern, fixa un pressupost de 21 milions d’euros -que es finançaran de manera paritària entre Andorra i França amb una aportació de 10,5 milions respectivament- que es destinaran a treballs per a la prevenció de riscos naturals. El text dona prioritat a les inversions per a la protecció d’allaus, especialment en l’anomenat corredor d’allaus H2, situat al terme de l’Hospitalet, donant així resposta a una reivindicació històrica, ja que és el risc d’allaus en aquest tram el que sovint obliga les autoritats franceses a tallar la carretera d’accés al Principat durant els mesos d’hivern.

Actualment ja s’estan duent a terme els estudis per realitzar les accions al corredor d’allaus H2, uns informes en què participen diverses empreses andorranes. Les mesures de protecció previstes per aquest corredor tindran incidència directa en la seguretat de l’entrada del túnel de Pimorens i, d’aquesta manera, es minimitzaran els talls de circulació a l’accés en aquest túnel.

D’altra banda, el text de l’acord contempla que les empreses andorranes tinguin accés, en igualtat de condicions amb qualsevol empresa de la Unió Europea, al conjunt dels procediments de contractació pública per a la realització dels treballs de millora de l’accés al país.

La participació andorrana, segons s'ha concretat, es repartirà en sis anys. L’aportació del primer any, a càrrec del pressupost 2018, serà de mig milió d’euros per cadascuna de les parts, destinats a habilitar quatre àrees d’estacionament dels vehicles per a la col·locació d’equipaments especials. Els cinc anys següents Andorra farà una assignació de dos milions per exercici.

136 milions per limitar les congestions de trànsit

Més enllà dels 21 milions d’euros cofinançats de manera paritària amb Andorra, França destinarà 136,9 milions d’euros per al conjunt d'actuacions previstes per limitar les congestions de circulació de l’itinerari, sobretot en període d’afluència turística, millorar la seguretat viària, minimitzar l’impacte de la circulació dels vehicles al seu pas per les poblacions que travessen aquesta ruta, així com minimitzar els talls de circulació deguts a riscos naturals. Aquests 136,9 milions es destinaran principalment a la desviació de Tarascon, així com a altres actuacions, com desdoblaments de trams de carretera, eixamples de vies i millores en els trams de revolts.

L’import global de totes les accions de millora en la carretera RN20 i els accessos a Andorra que es duran a terme durant el propers anys ascendeix, per tant, a 157,9 milions d'euros.

Martí, que s’ha desplaçat a Matignon acompanyat del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i de l’ambaixadora d’Andorra a França, Cristina Rodríguez, ha destacat que l’acord internacional inaugura una nova visió de la cooperació transfronterera que facilitarà el desenvolupament de les sinergies entre els dos països i enfortirà els vincles institucionals, socials i culturals. A l’acte de signatura, que ha anat precedit per una reunió de treball d’ambdues parts, també han assistit, acompanyant el primer ministre Cazeneuve, el prefecte de la Regió d’Occitània, Pascal Mailhos, la presidenta de la Regió, Carole Delga, el president del Consell Departamental de l’Arieja, Henri Nayrou i diversos diputats i maires del departament.

"Bon moment de les relacions francoandorranes"

Amb anterioritat a la reunió de treball i a l’acte de signatura, Martí i Cazeneuve han mantingut una reunió bilateral en què s’han tractat diverses qüestions d’interès mutu. "Ambdós mandataris han celebrat el bon moment de les relacions francoandorranes, segons han indicat des de l'executiu en un comunicat, i el clima de treball establert des del passat desembre quan, amb motiu de la inauguració de la desviació d’Ax-les-Thermes, el primer ministre francès va anunciar la seva voluntat de concloure un protocol d’itinerari sobre la RN20 a l’Arieja.

Així doncs, moments abans de la signatura Cazeneuve ha afirmat que les relacions entre Andorra i França mai no havia estat tan bones i ha posat l’èmfasi en la importància que té aquest projecte de millora de la carretera des d’un punt de vista europeu, ja que contribueix a estrènyer els vincles històrics entre França, Andorra i Espanya. Martí ha remarcat el fet que la millora dels accessos al Principat està en consonància amb el procés de reformes i d’obertura que Andorra ha dut a terme al llarg dels últims anys, així com al necessari reforçament dels vincles econòmics, culturals i socials d’Andorra amb França en què el Govern està treballant.

El cap de Govern també ha tingut paraules d’agraïment per al president de la República Francesa i copríncep, François Hollande, del qual ha destacat que ha estat al costat d’Andorra en moments difícils i que ha acompanyat el Principat en el seu procés d’obertura i de reformes. En el mateix sentit, ha volgut reconèixer la continuïtat en les bones relacions bilaterals i ha posat com a exemples la visita a Andorra de l’aleshores primer ministre francès, Manuel Valls, el juny del 2015 i la negociació amb el gabinet Cazeneuve de l’acord signat avui.

tracking