conflicte fronterer

Un centenar d'estanquers gals protesten pel diferencial de preus

Un centenar de tabaquers protesten a Tarascon-sur-Ariège contra la diferència de preus que hi ha amb
el Principat

Un centenar d'estanquers gals protesten pel diferencial de preusGérard Vidal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un centenar d’estanquers francesos es van manifestar ahir a la localitat francesa de Tarascon-sur-Ariège, a uns 60 quilòmetres de la frontera amb el Principat, per protestar contra la diferència de preus de tabac entre França i Andorra i de les conseqüències col·laterals que això comporta, entre les quals el contraban. Els manifestants, alguns vinguts d’altres regions franceses, van bloquejar la carretera en direcció al Principat, i tot i que no van arribar a tallar-la completament, van provocar l’alentiment de la circulació.

Segons els comerciants del Pas de la Casa, les retencions de fins a una hora ahir al matí a la carretera RN-20 van afectar l’afluència de visitants al Pas de la Casa. “M’ha trucat gent dient-me que veient les llargues cues han fet mitja volta i no vindran avui”, va explicar al Diari el president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, que afrontava la situació amb resignació. “Tenen el seu dret a manifestar-se, el problema és que això sigui una constant”, va matisar. Per la seva banda, el vicepresident de l’As­sociació de Comerciants del Pas de la Casa, Michel Serres, va explicar que durant la jornada d’ahir hi va haver “menys visitants”, tot i que no va fer cap balanç sobre les possibles pèrdues. “Alguns visitants que ja ho sabien han desistit per venir i altres han vingut molt d’hora. N’hi ha que a les 8 del matí ja estaven aquí”, va apuntar Serres.

La manifestació d’ahir a Tarascon-sur-Ariège va començar a les 9 del matí i es va allargar fins als voltants de les 11. Els estanquers, que encenien bengales i lluïen una jaqueta vermella per alertar de la difícil situació per la qual passen, mostraven pancartes amb missatges en contra de l’augment de preus del tabac per part del govern francès i aturaven els cotxes a la via per informar els conductors de l’acció que duen a terme. La manifestació es va desenvolupar sense incidents. “La protesta ha sigut un èxit”, va dir Gérard Vidal, president de l’Associació d’Estanquers Fronterers de França. “Hem enviat un missatge al govern perquè ens tingui en compte i per demostrar que la gent, malgrat les polítiques dissuasives, no deixarà de fumar i aniran a altres llocs per aconseguir el tabac a un preu més barat”, va afegir Vidal, que també va voler agrair la presència d’estanquers vinguts d’altres regions. La manifestació va generar fins a 5 quilòmetres de retencions.

La pròxima protesta al nord

De moment, les associacions de tabaquers no preveuen més protestes prop de la frontera amb el Principat. La pròxima tindrà lloc el dia 9 d’abril a Lilla, al nord del país, també per protestar contra la diferència de preus de tabac, en aquest cas, entre França i Bèlgica.

L’augment de preus i la caiguda de les vendes provoca, segons el president de la Confederació d’estanquers de França, Pascal Montredon, el tancament d’entre 700 i 1.000 estancs cada any a França des de l’any 2012. “No és una manifestació contra Andor­ra, sinó per demanar que els preus del tabac a França parin d’augmentar”, va aclarir Montredon. Prioritàriament demanen que es redueixi el preu del paquet neutre, on a França, el de la marca més venuda, en aquest cas el de Marlboro, costa uns 7 euros, mentre que a Andorra en costa 3,40. En declaracions a l’emissora de ràdio France Info, el secretari general de la mateixa associació, Jean-Luc Renaud, va demanar la posada en marxa, de manera “urgent” d’un pla de lluita “contra el mercat paral·lel de tabac”.

La manifestació d’ahir va tenir lloc a poc més d’un mes de la celebració de les eleccions presidencials franceses. Segons Montredon el col·lectiu d’estanquers s’ha reunit amb els equips d’alguns dels aspirants a la presidència, i després dels contactes, el centredretà François Fillon és qui s’ha mostrat “més sensible” amb els seus arguments. L’any passat, les vendes de tabac a França es van reduir un 1,2% respecte el 2015.

Un centenar d'estanquers gals protesten pel diferencial de preus

tracking