fiscalitat

Exteriors augura que dos països més trauran el país de la llista de paradisos

Saboya assegura que “podrem tenir notícies positives” de dos països i recorda que Portugal podria ser el tercer

Exteriors augura que dos països més trauran el país de la llista de paradisos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc dels deu estats membres de la Unió Europea (UE) que el juny del 2015 consideraven Andorra com una jurisdicció no cooperant en matèria fiscal i que van incloure el Principat en la seva llista de paradisos fiscals, ja l’han eliminat d’aquesta relació. En la darrera actualització de la llista, publicada a la pàgina oficial de la Comissió Europea relativa a la bona governança fiscal en el món, són Croàcia, Grècia, Lituània, Polònia i Portugal els estats membres de la UE que encara consideren Andorra un paradís fiscal. Segons el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, aquesta relació es reduirà en almenys dos països abans que acabi l’any. “Confio que d’un parell de països més puguem tenir aquest 2017 notícies positives en aquest sentit”, va assenyalar Saboya al Diari. “Alguns estats d’aquesta llista basen la inclusió d’alguns països en paràmetres a nivell d’imposició fiscal, i aquests paràmetres avui en dia és molt difícil que els puguem superar”, va explicar el ministre, que hi va afegir que “de tots aquells paràmetres que fan referència a la credibilitat de la plaça andorrana són els que de manera continuada ens aniran traient de la relació”.

Saboya va explicar que un dels països que trauran Andorra de la seva llista els pròxims mesos podria ser Polònia –“el viatge que he fet recentment a aquest país anava en aquest sentit”–, i que les trobades que va tenir prèvies a la recepció del Dia de la Constitució amb alguns ambaixadors europeus “també ens ajuden”. El ministre va indicar que “s’ha de continuar fent feina i explicar els avenços i la transformació d’Andorra”. Per Saboya, “cada vegada la comunitat internacional n’està més al corrent, n’està més convençuda i aquesta tendència de sortir de les llistes es consolidarà en el futur”.

En la llista de Portugal

Un dels països que encara manté Andorra en la seva llista de jurisdiccions poc cooperants fiscalment és Portugal, un Estat amb el qual el Principat ha signat un conveni de no doble imposició (CDI) que ha superat tots els tràmits parlamentaris en els dos països. “Portugal és un d’aquests estats d’on la lògica ens fa pensar que en un futur n’acabarem sortint”, va assenyalar el titular de la cartera d’Exteriors. “Hi ha un protocol addicional que diu que quan entri en vigor, a principi del 2018, Portugal iniciarà el procés de revisió de la llista”, va explicar Saboya, que va admetre que “és veritat que estan en un procés de revisió interna al voltant de la seva llista de paradisos fiscals més enllà del cas d’Andorra”.

I és que segons el ministre, Portugal és “un exemple clar” d’un país que hauria d’anar tendint “a treure’ns de la llista”. A aquesta suposició, afegeix i reitera que “tenim els elements suficients per creure que un parell d’estats més acabaran prenent la mateixa decisió”. Saboya va insistir que “cada país té el calendari propi de revisió i per tant aquest 2017 encara tindrem bones notícies en aquest sentit”.

Des del juny del 2015 han estat cinc els estats membres de la Unió Europea que han tret Andor­ra de la seva llista de països poc cooperants en matèria fiscal. Ho han fet Espanya, Bèlgica, Estònia, Letònia i Bulgària. “Estem molt satisfets d’aquesta evolució. Els darrers mesos, a més dels països que ens han tret fora de la llista amb altres en què no hi estàvem, com Holanda, hem obert negociacions per tancar un CDI”, va explicar Saboya, que hi va afegir que “el factor de confiança de la comunitat internacional cap a Andorra s’ha reforçat molt”.

El titular d’Afers Exteriors considera que aquesta comunitat internacional valora els passos fets per Andorra cap a la transparència. “La ratificació del multilateral de l’OCDE amb l’intercanvi automàtic a nivell d’OCDE i de la UE, i sobretot la incorporació al Codi Penal del delicte fiscal, són evolucions que el que fan és que la comunitat internacional reforci la confiança en nosaltres”, va dir.

LES CLAUS

1 UE

En la llista de deu estats membres

La Comissió Europea feia pública al juny del 2015 les llistes dels països membres de la Unió Europea on es relacionaven els estats que consideraven poc

cooperadors fiscalment. Andorra sortia en la de deu països.

2 Evolució

Cinc països treuen al Principat

La Comissió Europea ha actualitzat recentment els llistats dels seus membres respecte dels països no-col·laboradors. El Principat ha desaparegut en un any i mig de la d’Espanya, Bèlgica, Estònia, Letònia i Bulgària.

3 Futur

Portugal i dos membres més

Portugal, Croàcia, Lituània, Grècia i Polònia són els països que actualment mantenen Andorra en la seva llista de paradisos fiscals. El CDI signat amb Portugal l’hauria de treure. Hi ha opcions de dos estats més.

tracking