Les immobiliàries creixen un 31% els últims 4 anys

Tot i la falta de lloguers i obra nova, l’AGIA creu que el sector s’està consolidant després dels efectes de la crisi econòmica

Les immobiliàries creixen un 31% els últims 4 anysFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector immobiliari andorrà viu una situació rocambolesca. Tot i l’escassetat d’oferta de lloguers i la falta de construcció de nous habitatges, el nombre d’immobiliàries creix any rere any i sembla que el sector viu un auge després dels estralls provocats per la crisi econòmica. Segons el departament d’Estadística, el nombre d’empreses que van dur a terme activitats immobiliàries al Principat l’any passat va ser de 383, mentre que el 2012 n’eren 292. Això suposa un augment del 31,1%. El 2008, al Principat hi havia 340 immobiliàries.

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardas, explica que en aquestes dades hi ha incloses immobiliàries que ara mateix “no estan operatives” i “societats patrimonials formades per familiars que poden tenir registrats diferents béns immobles però que poden operar a través d’una única immobiliària”. Des de l’AGIA creuen que al país ara mateix hi ha unes 200 immobiliàries funcionant, tot i que no en poden aportar una xifra concreta atès que no es fan estudis detallats sobre aquesta matèria. Des de la mateixa AGIA sí que han notat un augment del nombre de col·legiats –una condició que els permet obrir una immobiliària–. El 2016 eren en total 237 col·legiats, mentre que el 2012 n’hi havia 216. L’augment és del 9,7%, i la quantitat torna a aproximar-se a la del 2009, poc després d’esclatar la crisi econòmica. Aleshores, hi havia 247 col·legiats. Galobardas creu que el nombre que hi ha ara d’immobiliàries és "suficient" i apunta que "un augment no seria bo en un moment en què el sector comença a recuperar-se". "El sector està creixent a poc a poc i s’està consolidant, i és lògic que vagin entrant noves immobiliàries". Alhora, Galobardas creu que no existeix “cap risc” de bombolla.

Pocs pisos buits

El parc immobiliari del Principat, d’altra banda, assegura que actualment hi ha pocs pisos buits i creuen que el fet que una part de la societat es trobi actualment amb dificultats per trobar allotjament no està directament relacionat amb el gruix de pisos tancats. Aquesta visió, però, con­trasta amb el que va dir dimarts el raonador del ciutadà, Josep Rodríguez, que va alertar, durant la presentació de l’informe del 2016, de les queixes de part de la població pels problemes per accedir a l’habitatge. Rodríguez també va denunciar que al Principat hi ha “una quantitat enorme” de pisos tancats i va recomanar mesures al Govern per posar-los al mercat. “De pisos buits no n’hi ha tants”, explica Galobardas, si bé reconeix l’escassetat d’oferta que hi ha per accedir als pisos de lloguer. "La falta d’oferta no és bona, tot i que el problema actual és atípic", diu Galobardas, que hi afegeix que la situació actual és diferent, ja que "abans hi havia una borsa de pisos que s’ha anat frenant”. Galobardas reconeix també que abans “es podia triar més”. El president de l’AGIA diu que actualment s’estableixen contractes només amb els pisos que deixen els inquilins i que, conseqüentment, entren al mercat. Al mateix temps, Galobardas creu que la falta d’oferta es concentra, sobretot, al centre, una zona que ja de per si té “pocs pisos” i que, a més, s’hi afegeix que els últims anys no s’hi ha construït a causa de la crisi. “Si la gent vol anar a viure al centre, trobar un pis barat no és fàcil”, diu Galobardas.

Les immobiliàries creixen un 31% els últims 4 anys

tracking