Catalunya

Detingut Jorge Barrigón, propietari de l'empresa d'helicòpters que portava els Pujol a Andorra

Investiguen els helicòpters que portaven els Pujol al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia espanyola ha detingut l'empresari català Jorge Barrigón Lafita, propietari de l'empresa d'helicòpters Cat Helicopters del Servei Catalá de Transit de la Generalitat, a la qual se li donaven els contractes sistemàticament i que va traslladar en "múltiples ocasions" a algun membre de la família Pujol a Andorra.

Fonts de la recerca han informat avui a Efe que l'arrest es va produir ahir a Barcelona per la seva relació amb la causa en la qual s'investiga un presumpte blanqueig de diners per part de la família de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol.

Barrigón ha estat traslladat a Madrid i roman en dependències de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia (UDEF) a l'espera de ser posat a disposició judicial. A més de la detenció, la policia va efectuar una sèrie de registres a la recerca de documents.

Les recerques de la UDEF relacionen concretament a aquest empresari amb Josep Pujol, un dels set fills de l'expresident català investigats en aquesta causa per blanqueig. A més de la declaració del denunciant que va parlar de Barrigón, la UDEF ha trobat, segons consta en un dels seus informes, una operativa de "préstec fictici" de 900.000 euros que el propietari de Cat Helicopters va fer a Josep Pujol.

El suposat préstec li va fer Josep Pujol a Barrigón a finals de 2009 i a principis de 2010 l'empresari li va retornar, de manera que el fill de Jordi Pujol va obtenir, segons la UDEF, un benefici de 195.000 euros derivat d'un interès del 21 %, la qual cosa, segons la policia, indica "la possibilitat que estiguem davant un préstec fictici ideat per blanquejar la quantitat descrita en el préstec".

Apuntala aquesta tesi i la d'una possible dádiva per l'adjudicació del servei d'helicòpters en què en el registre a la casa de Josep Pujol per part de la policia s'hi van trobar diverses anotacions en agendes amb frases com "analitzar la possible relació 2009-2010 entre el préstec i les possibles adjudicacions a Cat Helicopters" o "pot ser millor si dic que ho he retornat a Barrigón. Pot ser delicte de blanqueig de capitals".

Per la seva banda, segons el denunciant, Barrigón li va confessar que un pilot de la Generalitat que cobrava més de 4.000 euros al mes de Cat Helicopters era qui li deia a la persona del govern encarregada de redactar les condicions tècniques del concurs quins havien de ser aquests requisits, sempre favorables a aquesta empresa.

A més, Barrigón li va dir "que aquest concurs seria sempre seu" i, de fet, any rere any se li concedia "a pesar que altres companyies majors intentaven licitar i sempre perdien".

El denunciant va afirmar a la policia que "en múltiples ocasions" i des de 2005 o 2006 helicòpters d'aquesta empresa van traslladar a algun membre de la família Pujol a Andorra, vols que quedaven registrats en els plans de vol i en els llibres d'operacions de les aeronaus.

Ha afegit, segons l'informe, que "és possible vulnerar els controls en aquest tipus de vols a l'hora d'entrar al Principat d'Andorra, simplement arribant més ràpid o més tard de l'hora indicada o modificant el pla de vol i el lloc de l'aterratge amb una excusa tècnica o per causes meteorològiques, per exemple".

tracking