Higini Cierco es reuneix amb els representants del Copríncep episcopal

Els trasllada la “preocupació” per la gestió del ‘cas BPA’ i demanarà reunir-se amb Hollande

Higini Cierco es reuneix amb els representants del Copríncep episcopalARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup Cierco va informar ahir que l’expresident de BPA, Higini Cierco, es va reunir aquesta setmana de manera formal amb el representant personal del Copríncep episcopal, Josep Maria Mauri, i amb la secretària general del cap d’Estat, Conxita García Moyano, per tal de tractar la gestió i l’evolució de la “situació generada per la intervenció del banc” del qual avui es compleixen dos anys. Segons va indicar Higini Cierco, els va donar a conèixer la “preocupació” per les repercussions que ha tingut, “i encara té”, una actuació que consideren “injustificada i inexplicable”.

Durant la trobada al palau episcopal, qui va ser un dels màxims accionistes del banc va explicar totes les accions que encara hi ha en curs, posant l’accent en la documentació “que es van intercanviar abans i després de la notice de la FinCEN les autoritats americanes, les espanyoles i les andorranes”. Cierco va insistir que la llei de l’AREB “té un caràcter retroactiu que la fa inconstitucional”, recordant que els caps d’Estat la van sancionar sense fer-hi cap observació.

Es tracta de la primera trobada formal oficial amb la mitra, però en el mateix comunicat es va detallar que poc després de la intervenció de l’entitat bancària el mateix Higini Cierco ja va explicar a Mauri les amenaces que li haurien fet comandaments policials espanyols i que també va denunciar davant la batlle que instrueix el cas. D’altra banda, des del grup també es va informar que en breu està previst sol·licitar una reunió amb el Copríncep francès o amb el seu representant personal a París per traslladar-li les mateixes reflexions fetes al palau episcopal.

El grup Cierco va aprofitar el comunicat per fer balanç dels dos anys de l’esclat de la crisi, insistint en “l’honorabilitat” dels propietaris del grup, “de la de BPA i la de tots els seus clients i empleats”. També van reiterar que continuaran “promovent totes aquelles accions legals escaients” i que tot i les “dificultats existents” es manté la voluntat de seguir arrelats al país decidits a “fer créixer” la seva economia.

CINCA RECORDA QUE EL PROCÉS DE RESOLUCIÓ DE L'ENTITAT ESTÀ PRÀCTICAMENT TANCAT

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va fer ahir un balanç positiu de la gestió de l’afer BPA pel que fa al Govern i als supervisors en recordar que “s’han complert els objectius que es van fixar arran de la intervenció de l’entitat”, tot i que va admetre que encara queden “alguns serrells” per tancar, com ara el de la renda variable. “Les grans qüestions prioritàries s’han pogut solucionar”, va indicar, afegint que “s’ha protegit i s’ha normalitzat la plaça financera i els clients, ja que el 95% han passat a VallBanc i han recuperat pràcticament la seva normalitat, s’han pogut salvar molts llocs de treball i hi hagut un reconeixement generalitzat que tot el procés que ha fet Andorra en només dos anys és molt remarcable i ha estat molt positiu”.

L’altra cara de la moneda, per Cinca, és la que “no controla el Govern” i que “ha de seguir el que marca la legislació”. El ministre es referia a tots els processos judicials, siguin per la via administrativa (les demandes que els accionistes o alguns clients tenen contra l’Estat) o per la via penal per les activitats suposadament il·lícites que feia BPA. “Tot això durarà temps perquè és complex i perquè el sistema judicial és garantista i dona opció a recursos i que tot­hom es pugui defensar”.

tracking