medi ambient

La coloració verda del Valira crea alarma a Andorra i fora

Un líquid per investigar la contaminació de la font d’Arinsal tenyeix de verd el riu fins a la Seu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La investigació per trobar la causa de la contaminació de la font d’Arinsal de l’abril de l’any passat va tenyir ahir al matí de verd el riu Valira. Van ser nombrosos els ciutadans que es van posar en contacte amb diversos serveis del Govern i dels comuns per alertar d’una situació que va provocar que l’executiu emetés una nota tot assegurant que la substància colorant era innòcua per a les persones i el medi natural. El Valira va baixar verd fins a la Seu d’Urgell i la gran quantitat de persones que van informar de la situació a través de les xarxes socials va provocar que diversos mitjans de comunicació internacionals se’n fessin ressò.

Mitjans catalans, espanyols, francesos, portuguesos, grecs i fins i tot dels Estats Units van recollir a les seves edicions digitals i informatius televisius la coloració de l’aigua. “Un riu espanyol s’ha tornat verd, alarma dels residents”, publicava USA Today amb una imatge del Valira. I no era l’únic que recollia aquesta preocupació: “Inquietud pel color verd fosforescent del riu Valira”, titulava l’espanyol El País. Per la seva part, el barceloní La Vanguardia intentava donar respostes als seus lectors amb un article titulat: “Per què el riu Valira s’ha tornat verd.” TV3, Televisió Espa­nyola, laSexta, Catalunya Ràdio, l’Ara, El Punt Avui o diaris regionals com el Regió 7 i el Segre també van informar de la situació. L’edició francesa del Huffington Post també recollia aquest fenomen: “El riu Valira d’Andorra s’ha tornat verd fluorescent.”

El Govern, per la seva banda, va demanar una nota tècnica a l’empresa francesa Antea Grup, contractada per l’executiu per dur a terme els treballs d’investigació de la contaminació de la font d’Arinsal, per saber per què la substància colorant que es va llançar al riu d’Arinsal per identificar els punts on es podria haver originat algun vessament que hagués pogut provocar la contaminació del brollador va tenyir de verd el riu Valira. “Es tracta d’un colorant molt visible i les previsions inicials eren que se cenyís al riu d’Arinsal”, va assenyalar ahir la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que va afegir que “ens ha sorprès perquè finalment ha estat visible arreu d’Andorra i fins i tot ha traspassat les fronteres”.

L’empresa va respondre ahir mateix assenyalant que la metodologia emprada s’havia hagut d’adaptar per tal assolir els objectius de l’estudi i que s’havia decidit augmentar les concentracions de colorant tenint en compte paràmetres diversos com ara l’increment del cabal del riu, que havia augmentat per la fosa de neu.

Des de l’executiu, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va recordar que es va informar la setmana passada que s’injectarien traçadors específics prop de la captació per avaluar el nivell de vulnerabilitat del pou i que això podria provocar la coloració de riu. També es va aclarir que ja no s’han d’abocar més colorants, si bé els treballs continuaran els propers dies. Els resultats de la investigació es coneixeran aquest mes.

El cap d’àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, va indicar en declaracions al Diari que la substància s’aniria diluint amb el contacte amb la llum del dia i a primera hora de la tarda gairebé ja no hi havia restes del colorant al Valira. Respecte a les trucades que es van rebre a diversos departaments del Govern, va admetre que “era una reacció normal de la població” i va fer una crida a la “tranquil·litat”.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, en un missatge a Twitter, també va voler tranquil­litzar la població informant que tant el Govern com l’Agència Catalana de l’Aigua asseguraven que “es tracta d’un colorant innocu, no tòxic i biodegradable”.

REPORTATGE

"HO VAM PREDIR ELS SIMPSON"

ixò del riu #Valira de color verd també ho van predir els Simpsons!”, es podia llegir ahir en el compte de Twitter d’un internauta. Un missatge que anava acompanyat amb una imatge d’un riu verd en un capítol de la popular sèrie animada. Aquest és només un dels fakes que va córrer ahir per les xarxes socials, després que Andorra es llevés amb l’aigua del seu principal riu de color verd.

Uns altres també feien broma amb la casualitat: el mateix dia del patró irlandès. “L’esperit de Sant Patrici tenyeix de verd els rius de la capital d’#Andorra. Unes 100 persones es congreguen a pubs ir­landesos x celebrar-ho”, es podia llegir a l’Andorra Today.

Fins i tot el superheroi cinematogràfic, l’Increïble Hulk, va cobrar vida ahir i se’l va poder veure orinant sobre el riu mentre deia: “S’ho beuran els de la Seu i ho saben”.

Però més enllà de la broma, alguns van aprofitar l’ocasió per ironitzar, en aquest sentit, un internauta va escriure al seu Twitter: “Al soterrani d’algun banc andorrà on guarden caixes de seguretat amb bitllets de 100 € hi ha filtracions d’aigua”.

En una altra línia, des del Lo cap de Casa es podia llegir un missatge clar i contundent: “#LORIUESVIDA”. Unes paraules que anaven acompanyades d’un vídeo del Valira tenyit de verd.

La coloració verda del Valira crea alarma a Andorra i fora

La coloració verda del Valira crea alarma a Andorra i fora

tracking