estacions

La reunió de poble dona suport al pla de reforma d'Arcalís

Es preveu finançar de manera individual cada projecte amb una inversió total de 21 milions

La reunió de poble dona suport al pla de reforma d'ArcalísFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Les previsions per donar un futur viable a l’estació d’Arcalís que s’han inclòs dins el pla director encarregat pel comú a l’empresa Semsa van convèncer els ordinencs. Almenys aquest és el sentiment que desprenien ahir les prop de 350 persones que van omplir el Centre de Congressos d’Ordino per escoltar les explicacions del cònsol major, Josep Àngel Mortés, i del director d’Arcalís, Xabier Ajona. La majoria de preguntes del públic, una desena a tot estirar, van anar precedides d’una felicitació pel projecte traçat. La gent es va interessar per les possibilitats d’ampliar el domini (a curt termini descartat), per les millores dels accessos o per la possibilitat de tenir el desviament de la Massana.

En total s’han previst inversions per un total de 21 milions d’euros per desenvolupar al llarg de 17 anys: 13,3 milions en remuntadors, 3,8 milions per millorar la xarxa d’innivació, 2,8 milions per a edificis i 1 milió per a pistes i mesures mediambientals. D’altra banda, també s’ha inclòs una partida d’1,4 milions per reordenar el peu de l’estació, una actuació que no es considera prioritària, però sí “convenient” i que es faria si la situació ho permetés. Segons va explicar Ajona, però, la clau de volta de tot plegat serà la construcció d’un nou telecabina que comunicaria l’Hortell amb la Coma. Tindria un cost de 6,1 milions d’euros i s’hauria de dur a terme l’any 2018. “És la pedra angular de tot el projecte. Ajuda a connectar els dos sectors durant l’hivern, facilita un accés no rodat a un nucli com és la Coma, que permetrà aprofitar molt més les potencialitats que té aquell sector. És el que marcarà la sortida d’aquest pla director i que després es veurà recolzat i reforçat amb totes les accions posteriors”, va indicar Ajona.

Unes accions que preveuen, els deu primers anys, renovar la xarxa de canons, construir un nou teleesquí als Orris, remodelar l’edifici de l’Hortell, canvis en els telecadires de la Basera, l’Abarsetar i un nou telecadira a la Coma anomenat Les Basses. També es modificaran pistes i s’adequarà una nova zona per a debutants a la Coma. Tot plegat per atraure, també, més públic familiar.

I com es finançarà? Per ara l’entrada d’un privat en el capital de l’estació o la venda total es deixa per al “futur” i s’ha optat pel project finance. És a dir, el comú té clar que el pla director ha de tirar endavant i per tant les inversions es finançaran de manera individual a través de societats transitòries. Uns diners que poden provenir, tal com va indicar Mortés, tant de l’ABA com de constructores de ginys que estiguin interessades a fer-los. Posteriorment l’estació haurà de retornar els diners en funció del nombre de clients: si un any n’hi ha més, pagarà més, si n’hi ha menys, l’import a retornar es reduirà. El cònsol va indicar que s’ha optat per aquesta fórmula “perquè no genera endeutament i el comú no pot assumir les inversions perquè tenim l’endeutament limitat”. Una opció que va deixar clar que permet posar les bases perquè més endavant un privat hi pugui estar interessat. Si aquest fos el cas, seria llavors que es faria la consulta popular perquè els ciutadans es manifestessin.

Al final de l’acte la consellera de la minoria liberal, Sandra Tudó, es va mostrar sorpresa perquè “en cap moment es demanés d’on es trauria el finançament”, apuntant que “la gent confia que potser algú apareixerà i ficarà els diners”. També va criticar que “quan el cònsol va dir que el poble triaria ha quedat clar que ja s’havia triat des de la majoria”.

La reunió de poble dona suport al pla de reforma d'Arcalís

tracking