igualtat

El Govern modificarà la Llei del Raonador per atendre les queixes per discriminació

El Govern modificarà la Llei del Raonador per atendre les queixes per discriminacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern té gairebé ultimada una modificació de la Llei del Raonador del Ciutadà per donar compliment a la recomanació de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (CREI) de dotar el país d’un organisme independent per combatre el racisme i la discriminació. Ho va anunciar ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, que va explicar que un cop feta aquesta reforma “tindrem un organisme independent que podrà rebre denúncies i queixes en matèria de desigualtat i discriminació, tant les que concerneixen el sector públic com el sector privat”.

Espot, que va considerar que l’informe de l’ECRI “és positiu”, ja que es destaca “els avenços fets pel país”, va anunciar que es treballarà per donar compliment a la recomanació d’incorporar el principi de repartiment de càrrega de la prova per a les denúncies de discriminació. El ministre va recordar que no abraça el procés penal, ja que contradiria el principi de presumpció d’innocència, i del que “es parla és dels processos de caràcter civil, laboral o administratiu”. És un tema “complex” que es tractarà en el debat de la futura llei d’igualtat per decidir en quins àmbits s’aplica.

Accés i doble nacionalitat

Respecte a la necessitat d’obrir un debat sobre la doble nacionalitat i la reducció a 10 dels anys de residència per accedir-hi, Espot va recordar que en el primer cas s’ha de reformar la Constitució i va anunciar que en el segon s’obrirà un debat intern a DA per decidir la posició del Govern, del partit i del grup parlamentari.

De la seva banda, el conseller general del PS Pere López va recordar que el partit té un mandat del congrés per promoure aquest debat. “Hi ha una actitud poc democràtica cap a la totalitat del país”, va dir amb relació als partits que s’oposen a aquestes mesures. López va anunciar que abans que acabi la legislatura “promourem iniciatives per reobrir el debat polític sobre la nacionalitat”.

tracking