INFORME D'AVALUACIÓ

El Consell d'Europa demana un òrgan per controlar la discriminació

L’ECRI reclama al Govern que l’organisme es creï de forma “prioritària” i que s’inclogui el repartiment de la càrrega de prova a la legislació

El Consell d'Europa demana un òrgan per controlar la discriminacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) considera que Andorra ha progressat en la millora de les disposicions de dret penal per combatre el racisme i la discriminació, però, malgrat tot, en l’informe publicat avui (el cinquè sobre el Principat) assenyala que hi ha altres qüestions que “encara susciten preocupació”. En aquest sentit, retreu que no s’hagi establert “cap organisme amb competències especialitzades per combatre el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia, l’antisemitisme i la intolerància a escala nacional”. L’organisme europeu remarca que el Raonador del Ciutadà té competències limitades i que no pot tractar la discriminació en el sector privat ni tampoc disposa de facultats explícites per tractar accions relacionades amb la discriminació racial, homòfoba o trànsfoba. Així doncs, constatat “el fracàs de les autoritats” per crear aquest òrgan o ampliar les competències del Raonador, reclama que es creï un organisme independent antidiscriminació de manera “prioritària”, tot recordant que és una recomanació que ja s’havia fet en l’informe del 2012.

De la mateixa manera, també recrimina que encara no s’hagi introduït a la legislació el principi de repartiment de la càrrega de la prova –que en cas d’una denúncia per suposada discriminació el demandat hagi de demostrar que no ha existit– si bé constata que és una norma jurídica que s’aplica “de manera positiva” per part dels tribunals. Són precisament aquestes dues recomanacions citades fins ara les que l’ECRI fixa com a prioritàries, i avisa que en un termini de dos anys seran objecte d’un informe de seguiment intermedi.

Nacionalitat

L’òrgan de control dels drets humans del Consell d’Europa també recrimina la resistència de les autoritats a rebaixar els anys necessaris per accedir a la nacio­nalitat, així com a permetre la doble. Es tracta d’una recomanació que ja s’havia fet amb anterioritat i en aquesta ocasió l’ECRI “anima” les auto­ritats a “reobrir el debat” i a esmenar la Llei de nacionalitat per reduir el període de residència necessari per obtenir la nacionalitat als deu anys. De la mateixa manera, també proposa que el Govern “consideri vies” per permetre la doble nacionalitat i exposa la possibilitat de “dur a terme campanyes de conscienciació” i iniciar “un diàleg públic sobre la possibilitat d’adquirir la nacionalitat”, ja que ha detectat que malgrat que molts residents podrien obtenir-la no han fet el pas.

D’altra banda, també s’insisteix en la necessitat que l’executiu finalitzi el projecte de llei que ha d’incloure legislació específica i global en els àmbits civils i administratius contra la discriminació directa i indirecta, reforçar la recollida de dades pel que fa als delictes d’odi homòfobs, trànsfobs i racistes, i recopilar dades sobre les persones LGBT i fer-los enquestes sobre possibles discriminacions.

Malgrat fer fins a nou recomanacions perquè el país millori en la lluita contra el racisme i la intolerància, l’organisme també felicita el Principat per diverses actuacions. La principal que ha generat “satisfacció” són les esmenes fetes en el Codi Penal per prohibir la incitació pública a la violència, l’odi i la discriminació; el càstig per la negació i l’apologia dels delictes contra la humanitat, i la penalització de la producció, possessió o difusió pública d’informació que contingui imatges o expressions racistes. Un altre pas positiu és el desenvolupament d’un programa educatiu per prevenir i combatre els prejudicis i estereotips racistes i homòfobs o trànsfobs a les escoles. D’altra banda, també celebra que s’hagi ofert formació per a jutges, fiscals, advocats i funcionaris per millorar la seva conscienciació sobre el racisme i la discrimi­nació.

Delictes

L’informe posa en relleu una “situació excepcional” com és el fet que des del 2009 la policia no ha registrat cap denúncia o atestat per delictes d’odi, inclosa l’apologia de l’odi. Unes dades que assenyala que confirmen les ONG i els representants de les diverses confessions religioses. Tampoc no es té constància de la comissió de cap acte violent amb un mòbil racial, homòfob o trànsfob. Amb tot, detalla que durant la visita “la societat civil” els va alertar d’un cas recent de suposada violència antisemítica amb cops i lesions greus.

RECOMANACIONS

1 Legislació

Acabar la llei antidiscriminació

Vol que el Govern finalitzi el projecte de llei que preveu legislació específica i general en els àmbits civils i administratius contra la discriminació directa i indirecta, i que s’adopti aviat.

2 Organismes

Denúncies contra mitjans

Reitera que s’estableixi un òrgan independent amb competències per rebre denúncies contra tot tipus de mitjans de comunicació per temes discriminatoris.

3 Educació

Mantenir els programes actuals

Es recomana que es continuï amb els programes educatius que ajuden a tractar totes les formes d’intolerància i a promoure una millor convivència als tres sistemes educatius.

4 Estadístiques

Recollida de dades sobre delictes

Recomanació “ferma” perquè es recullin dades relacionades amb delictes racistes i els d’odi relacionats amb l’homofòbia i la transfòbia.

5 Passaport

Nacionalitat amb 10 anys de residència

Anima a reobrir el debat i recomana canviar la llei per rebaixar a deu els anys de residència per obtenir la nacionalitat. També proposa buscar vies per tenir la doble nacionalitat.

6 Col·lectius

Recull de dades sobre lgbt

Demana que es recullin dades sobre les persones LGBT i que es facin enquestes per si han patit discriminacions o actituds intolerants.

tracking