Infraestructures

L'executiu s'obre a fer gratuït el túnel d'Envalira si el port està tancat

El ministeri d’Ordenament Territorial està estudiant si la mesura és viable econòmicament

L'executiu s'obre a fer gratuït el túnel d'Envalira si el port està tancatArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern s’obre a acceptar la gratuïtat del túnel d’Envalira quan el port estigui tancat. El ministeri d’Ordenament Territorial està estudiant la viabilitat econòmica de fer gratuït el peatge en aquestes condicions i actualment es troba en plena fase d’anàlisi dels costos de la mesura per decidir si finalment s’implementa. Segons van explicar fonts de l’executiu, es vol calcular quant costaria aixecar barreres sempre que el port d’Envalira hagi de tancar per veure si és assumible econòmicament. Unes estimacions que haurien de culminar en una decisió ferma en un curt període de temps, segons van detallar les mateixes fonts. Des de Globalvia, l’empresa que té la concessió del túnel, van afirmar que seguiran les instruccions del ministeri d’Ordenament Territorial.

El Govern donaria curs d’aquesta manera a la demanda del comú d’Encamp, que la setmana passada va reclamar que s’aclareixi en quines condicions el peatge deixa de ser de pagament. Tant la majoria com la minoria comunal es van posicionar a favor de la gratuïtat tant si es talla l’accés al país per França i el port d’Envalira com si tanca només el darrer.

Segons van detallar des del Govern, durant l’any passat només es van aixecar barreres quan es produïen els dos supòsits: es prohibia el trànsit tant a la frontera com al coll de muntanya. El comú, emperò, és de l’opinió que no s’hauria de fer pagar quan es tanqui el port. Segons va manifestar el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, el túnel hauria de ser gratuït “en els dos casos, no un i l’altre” conjuntament. La minoria socialdemòcrata es va alinear amb aquesta posició, però va derivar la decisió al Govern, mentre que la minoria liberal va exigir el rescat total del túnel.

El Pas demana el rescat

Qui també es va mostrar favorable al rescat del túnel d’Envalira van ser els representants del teixit veïnal i econòmic del Pas de la Casa. El president de l’Associació de Veïns i Comerciants, Òscar Ramon, va declarar que els agradaria “que fos gratuït sempre”, però va remarcar que si no pot ser “evidentment hauria de ser gratis quan tanca el port perquè no hi ha cap altra opció”. “Si no hi ha cap altra solució que anar pel túnel hauria de ser gratuït”, va reiterar. Jean Jacques Carrié, president de la Iniciativa Publicitària, també la veu “una bona idea” i considera que “quan el port està tancat hauria de ser gratuït”, tot i que veu bé pagar la resta de dies amb bonificacions per als residents i treballadors del Pas.

Per altra banda, la codirectora de l’Hotel Kandahar, Elisenda Montané, també va exigir el rescat total al·legant que “és el túnel que més falta fa que sigui gratuït perquè és on vivim en pitjors condicions”. A més, va recalcar que la resta de túnels del país no són de franc i que els van haver d’assumir tots els ciutadans.

tracking