L'AGIA vol que la llei permeti contractes de lloguer de menys durada

El president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris considera que l’actual normativa d’arrendaments “no s’adapta a la realitat”

L'AGIA vol que la llei permeti contractes de lloguer de menys duradaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“És una llei obsoleta, no s’adapta a la realitat.” És el que pensa el president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA), Jordi Galobardas, sobre la normativa que regula els arrendaments i, en línia amb el que ja van proposar des de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), reivindica una modificació legislativa que permeti fer contractes de lloguer més curts. Ara la regulació obliga a fer que siguin d’un mínim de cinc anys i Galobardas recorda que queden fora diverses casuístiques: des de la que afecta els treballadors temporers, que necessiten lloguer només per a cinc o sis mesos, fins als estudiants universitaris o, fins i tot, hi afegeix, “residents que volen comprar però que fins que no troben el que volen necessiten llogar un any o dos”. “Moltes coses no es poden preveure adequadament”, insisteix.

L’immobiliari defensa, a més, que una major flexibilitat dels contracte significa més llibertat per a les dues parts, propietari i llogater, i per tant un benefici compartit. Galobardas recorda que l’actual regulació posa traves al llogater que necessita marxar de l’immoble abans que hagin finalitzat els cinc anys de relació contractual a conseqüència dels terminis de preavís. “Qui marxa durant els primers anys ha de respondre amb indemnitzacions més importants”, indica. Segons la normativa, o bé han d’avisar amb un mínim de tres mesos d’antelació o pagar les mensualitats equivalents (en el cas dels locals, el termini és de sis mesos). “És una mesura rígida que perjudica les dues bandes”, insisteix.

No “criminalitzar” el propietari

Qüestionat sobre si aquesta mesura té risc d’afavorir que s’incrementin els preus dels lloguers i sigui un perjudici per a l’usuari, contesta amb un “no” rotund. “No hem de criminalitzar els propietaris, pintar-los com a persones que estan intentant apujar el preu del lloguer”, assevera. Perquè, hi afegeix, un propietari valora que qui arrenda el seu habitatge, el seu local, sigui una persona de confiança i complidora i “no sacrificarà un lloguer segur i tranquil per una pujada de preu”. Tanmateix, posa de manifest que tampoc els contractes de cinc anys són “una salvaguarda suficient” perquè l’augment de preus es pot produir un cop s’acabin.

De la mateixa manera que el president de l’AGIA assevera que un propietari voldrà mantenir un arrendatari en el qual confiï, també recorda que han de millorar els mecanismes per poder treure del pis aquell que no compleixi les seves obligacions. “És una altra cosa que s’ha de millorar molt, els processos de desnonament, hi ha persones que no paguen per motius de necessitat però també hi ha professionals de la morositat als pisos”, assegura Galobardas, que advoca perquè sigui més fàcil per al propietari recuperar el seu habitatge en aquests casos.

El president de l’AGIA indica que la intenció respecte a la demanda de canvis a la Llei d’arrendaments és traslladar-la a les institucions un cop l’hagin elaborat i consensuat amb els col·legiats. Ara per ara, va comentar, “estem en una fase d’anàlisi”.

Estatuts

Precisament l’AGIA està pendent de modificar la normativa que regula la professió, uns estatuts que Galobardas també admet que estan obsolets. “Ja tenen 15 o 16 anys i s’han d’adaptar a la situació real d’ara”, va manifestar. De fet, quan la nova junta va agafar les regnes del col·legi, aviat farà un any, ja hi havia sobre la taula una proposta d’estatuts impulsada pels anteriors responsables de l’entitat que no va tirar endavant per falta de quòrum i que tampoc no convencia la nova junta. Ara es continua treballant una proposta que pugui satisfer tothom i dirigida a enfortir la professió i que “les regles del joc entre professionals siguin el més equilibrades possible”, va assenyalar Galobardas. Ara mateix l’entitat que agrupa els agents i gestors immobiliaris té uns 230 col·legiats. El Govern convoca periòdicament les proves d’aptitud per avaluar els candidats a agent immobiliari i precisament s’acaba d’iniciar el període d’inscripció per al nou examen, que serà el 30 de juny. La sol·licitud es pot formalitzar fins al 23 de març.

tracking