Els 'caps' de la banda juvenil, a la Comella

Els dos detinguts han ingressat al mòdul de menors per la implicació en furts a comerços

Els 'caps' de la banda juvenil, a la ComellaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El primer dels menors va ingressar dijous al mòdul de menors del centre penitenciari i ahir ho va fer el segon arrestat, després de prestar declaració a la Batllia. Són els dos únics detinguts d’un grup força més ampli que es dedicava a cometre robatoris amb força en comerços. La policia, segons fonts coneixedores de la investigació, els considera els dos caps d’un grup que, segons els indicis i proves recopilats pel cos d’ordre, hauria comès una trentena de furts amb força en establiments d’arreu del Principat, així com sostraccions de mercaderia. A banda de les detencions dels dos menors de 17 anys –practicades entre dimecres i dijous– la policia ha identificat una dotzena d’adolescents més, d’entre 14 i 17 anys, per la implicació en el grup.

El control dels joves és fruit d’una investigació que es va iniciar arran dels robatoris simultanis de la matinada del 19 de desembre al carrer Engordany d’Es­caldes, quan van ser assaltats set comerços. La policia atribueix l’autoria al grup, com també se’ls considera els res­ponsables d’haver-se endut dues ulleres d’una botiga de l’avinguda Carlemany i d’haver agredit el treballador que els va cridar l’atenció en adonar-se de la sostracció. Se’ls atribueixen principalment sostraccions en negocis de les parròquies centrals, però també haurien actuat a Canillo i sempre usant la força: o usaven eines per forçar panys o marcs de les portes d’accés als locals o trencaven vidres amb objectes contundents per accedir-hi. El que sostreien (els interessaven especialment objectes d’electrònica i roba de marca) ho venien després a través d’Internet o a botigues de segona mà. Entre els danys comesos als comerços i la mercaderia furtada, la policia calcula que el perjudici comès ascendeix a uns 30.000 euros. Una de les peculiaritats del grup és que es captaven d’altres menors per cometre les activitats il·lícites.

En tractar-se de menors d’edat la investigació ha estat més complexa, tal com remarcava ahir la policia. Les detencions necessitaven l’autorització de la Batllia de menors. Els dos arrestats ocupen ara el mòdul específic del centre penitenciari i s’hi estan en règim d’internament provisional. Almenys un d’ells, segons fonts properes a la policia, acumula un ampli historial d’antecedents.

A banda dels delictes contra el patrimoni, el grup també podria haver de respondre per l’autoria d’altres infraccions penals, va informar la policia, com ara inducció a l’abandonament del domicili, delictes contra la salut pública, actes vandàlics o crebantaments d’ordres judicials.

REPORTATGE

ELS AFECTATS SE N'ASSABENTEN PELS MITJANS

Als comerços de la part alta d’Escaldes-Engordany ahir no es parlava d’una altra cosa que no fos les darreres detencions. Als comerciants que van patir robatoris la notícia els va agafar de sorpresa perquè se’n van assabentar pels mitjans. “Entenc que públicament no ensenyin les fotos, però els afectats ens les podrien mostrar per veure si coneixem algú o saber per on es mouen”, va dir ahir Lourdes Gómez, de la perruqueria Zaïra. A Pilar Martínez, de la perruqueria Lluna, la van informar unes clientes de les detencions. A Martínez no la va sorprendre l’edat dels detinguts. “M’ho havia imaginat que eren menors”, va dir. De fet, segons Ronald Furey, de la botiga de videojocs BuyBack, “a Escaldes tothom sabia que era una banda de joves”. En canvi, Gómez no s’ho esperava, ni tampoc Paquita Rubiol, de calçats Pavi: “el que més m’ha impactat és que són adolescents”.

Cadascun, però, opinava de manera diferent sobre com s’ha d’actuar davant aquesta situació. Segons Rubiol hi hauria d’haver un centre de menors per reinserir-los, mentre que Martínez va apostar perquè fessin treballs socials. Per la seva part, Furey considera que els pares haurien de pagar els desperfectes. En el cas de Gómez; Susana Ivani; Comestibles Gauxo; i Yogender Kumar Sonsajee, de la botiga d’electrònica Jessica, van opinar que se’ls hauria de jutjar com a adults.

Tots ells van coincidir que falten mesures de seguretat. “Fa dos mesos i encara no han posat les càmeres”, va lamentar Antonio Sequeiro, de la Granja Mil Fulles.

tracking