política

Els sindicats demanen que els andorrans puguin votar a l'estranger

Insten el Govern a treballar per la reciprocitat per tal que els immigrants votin a les comunals

Els sindicats demanen que els andorrans puguin votar a l'estrangerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) insten el Govern a demanar als estats on resideixen andorrans que se’ls permeti votar a les eleccions municipals. Ambdós col·lectius denuncien la negativa de DA, Ld’A i SDP a estudiar la petició de 6.400 persones perquè es vehiculi el vot de tots els ciutadans a les comunals a partir dels cinc anys de residència. Demòcrates i liberals van al·legar que no es pot permetre als estrangers votar al país si no hi ha reciprocitat, i en aquest sentit els dos sindicats promotors de la campanya de recollida de signatures exigeixen a l’executiu que actuï en conseqüència. A parer de l’USdA i el SAT, estats com França, Espanya o Portugal no s’oposarien a permetre el vot dels andorrans si les autoritats del país així ho demanessin.

“Demanem que tot andorrà que estigui donat d’alta a un ajuntament pugui votar. No crec que hi posin cap objecció. És una feina que hauria de fer el Govern”, va manifestar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que qualifica de “pobra i vergonyosa” que els partits posin la qüestió de la reciprocitat d’“excusa” per no permetre que els immigrants votin a les comunals. El secretari general del SAT, Guillem Fornieles, insta l’executiu a fer convenis amb altres països i apunta que els comuns són “com un ajuntament més” i les eleccions “són territorials i per tant has de tenir dret a participar”. Per al sindicalista, apel·lar a la qüestió de la reciprocitat demostra “immobilisme pur i dur” per part de les forces polítiques amb representació al Consell General.

Canviar la constitució

Un altre dels elements apuntats per tots els partits –excepte el PS, que dona suport a la demanda– és que caldria modificar la Constitució. “Si s’ha de canviar la Constitució es canvia, però no els dona la gana”, denuncia Fornieles, que considera que “no hi ha voluntat política” d’abordar la participació dels residents en els afers públics. “No estan disposats a debatre el tema de la democràcia ampliada perquè sigui majoritària i no de minories”, deplora, alhora que avisa que “no enterraran el debat”.

De la seva banda, Ubach avisa que “el PS haurà de lluitar i nosaltres també lluitarem perquè el dret a vot dels residents sigui una realitat”. “Quin problema hi ha a canviar la Constitució? És inamovible? Es va fer fa vint anys i no es pot canviar mai més a la vida?”, pregunta Ubach.

tracking