cossos especials

Els duaners demanen que no es colori el gasoil

El col·lectiu alerta que hi ha estudis que consideren que el producte té efectes cancerígens

Els duaners demanen que no es colori el gasoilXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els estudis que apunten que el producte que s’afegeix al gasoil per colorar-lo i diferenciar el de locomoció del de calefacció pot provocar càncer ha fet que el Sindicat de Funcionaris de Duana es mobilitzi per demanar al Govern que es deixi de fer aquesta pràctica. La preocupació del col·lectiu, que incideix que es detecta un nombre molt elevat de tumors al país, va fer que adrecessin una carta al ministeri de Medi Ambient i una altra al de Salut per alertar-los que calia revisar la coloració per les conseqüències nocives per a la salut que pot comportar, segons explica el secretari del sindicat, Josep Sinfreu. Salut no ha donat resposta, però sí que ho ha fet el departament que lidera Sílvia Calvó, que ha contestat als duaners que es va encarregar un estudi a un laboratori francès que conclou que “si es crema en condicions òptimes no és nociu per les partícules que porta el gasoil” de calefacció colorat, indica Sinfreu, que lamenta que des del ministeri de Carles Álvarez no s’hagin pronunciat.

Des del sindicat es remarca que la preocupació dels duaners no és per la seva salut, perquè ells ja no fan la coloració, que es va externalitzar a una empresa, sinó una qüestió de salut pública. “Ho hem plantejat diverses vegades i ens preocupa per la ciutadania”, perquè els estudis sobre els components cancerígens no es refereixen a la manipulació “allà on es fa, sinó per la combustió, que és nociva per a tothom”, remarca el vicesecretari del sindicat, Xavier Simón. I reclama que es deixi de fer la diferenciació entre el gasoil de locomoció i el de calefacció tintant-lo perquè hi ha altres mètodes sense conseqüències per a la salut que es poden utilitzar. Simón destaca que fa dos anys que es va anunciar que es deixaria de colorar el combustible per fer anar les calderes i que es faria pels impostos diferents per a un i altre gasoil, i critica que no s’hagi complert aquell anunci i es continuï aplicant el mateix mètode.

El vicesecretari del sindicat duaner ressalta a més que la coloració del combustible al moment que arriben els camions cisterna al Principat té un cost molt elevat “perquè no està ben dosificat i són molts diners els que el Govern paga pel producte”. Sinfreu insisteix que “si és alguna cosa dolenta s’ha de dir”, i demana a Salut que ho clarifiqui.

La coloració del gasoil corresponia fa anys als funcionaris de Duana però després del conflicte que van mantenir amb el ministeri el Govern va decidir externalitzar el servei, que des del 2009 fa una empresa. El tintatge del combustible destinat a calefacció és un procediment obligatori per evitar la picaresca, ja que el preu del litre és molt més barat que el de locomoció.

tracking