Els Pujol volen que la batlle vagi a interrogar Martín Blas a Madrid

Volen que Mingorance es traslladi a Madrid perquè demà el membre de la ‘policia patriòtica’ declara a l’Audiència Nacional

Els Pujol volen que la batlle vagi a interrogar Martín Blas a Madrid

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La família Pujol ha entrat una petició a la Batllia perquè Canòlic Mingorance es desplaci a Madrid per interrogar l’excomissari en cap d’assumptes interns de la policia espanyola Marcelino Martín Blas. Higini Cierco va identificar el comissari com l’home que estava al darrere de les suposades coaccions que la policia patriòtica espanyola va fer a Banca Privada d’Andorra perquè entregués les dades bancàries dels Pujol. Martín Blas està citat a comparèixer demà a la una de la tarda a l’Audiència Nacional. L’escrit presentat per la família de l’expresident de Catalunya insta que la batlle es dirigeixi al jutjat número 5 de l’Audiència Nacional perquè el mateix dia, aprofitant que el comissari estarà en seu judicial a Madrid, se li pugui prendre declaració per videoconferència des d’Andorra. I la petició inclou que les parts siguin presents durant la declaració.

La defensa dels Pujol considera bàsica la declaració de Martín Blas per aclarir els fets de com es van filtrar les dades dels comptes bancaris de la família que van ser publicats pel diari El Mundo. El comissari Martín Blas és una de les persones contra les quals s’ha querellat la família per revelació de secret bancari. Aquesta querella presentada és la clau per demanar que s’interrogui Martín Blas i que s’aprofiti que estarà declarant a l’Audiència Nacional. Fonts jurídiques van indicar que les possibilitats d’èxit són escassíssimes si la batlle convoca Marcelino Martín Blas perquè vingui a Andorra o declari exclusivament per videoconferència amb Andorra. La resta de persones envers les quals s’ha presentat la querella són l’agregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso, l’ex-conseller delegat de Banca Privada d’Andorra Joan Pau Miquel i Higini Cierco.

Contrastar la versió de Cierco

La família Pujol creu que el testimoni de Marcelino Martín Blas és la peça bàsica per avalar o desmentir la versió explicada per Higini Cierco davant de la Batllia respecte a com es va produir la filtració de les dades dels Pujol. Cierco va manifestar que Celestino Barroso va fer d’enllaç perquè contactessin amb un home de Madrid amb el sobrenom de Félix i que en cas que no ho fessin tindrien problemes amb Espanya (Cierco hi va afegir que també els van amenaçar amb problemes amb els Estats Units). El relat de l’antic propietari de BPA continuava dient que va ser Joan Pau Miquel qui es va desplaçar a la capital d’Espanya i que Félix va resultar ser Marcelino Martín Blas. Arran de les trobades que van mantenir a Madrid amb els membres de la policia patriòtica Banca Privada d’Andorra va decidir entregar les dades bancàries de la família Pujol. Higini Cierco, en la declaració davant de la Batllia, va justificar que es donés la informació sobre la base de la por a les represàlies que poguessin arribar per part de la policia patriòtica espanyola. Els Pujol volen que Martín Blas confirmi o rebutgi aquesta explicació perquè la família es considera víctima directa en cas que les imputacions que Cierco fa a aquest comissari siguin certes.

Sense declaracions espanyoles

La defensa de la família inclou en l’escrit que l’equilibri entre les justícies espanyola i andorrana ha de permetre aquesta declaració atès que el jutge José de la Mata va poder desplaçar-se fins a Andorra per interrogar testimonis del cas Pujol. Entenen que la declaració de Martín Blas es troba dins de les opcions que inclou el conveni de cooperació penal internacional i en els acords signats amb Espanya. La querella va ser presentada l’agost passat i fins ara només han declarat andor­rans (Higini Cierco o Rosa Castellón –perquè també va ser contactada), però cap dels espanyols presumptament implicats.

Fonts de la defensa de la família van comentar que la declaració de Martín Blas per videoconferència demostraria l’equilibri entre la justícia dels dos països ateses les grans facilitats que s’han donat des del Principat perquè els jutges espanyols, fins i tot en territori andorrà, actuïn.

ALERTA SOBRE L'ÚS DE LA INFORMACIÓ ENVIADA A ESPANYA

La defensa dels Pujol a Espanya ha fet arribar una nota a l’Audiència Nacional on s’alerta que el jutge José de la Mata ha demanat un tercer funcionari de l’Agència Tributària per a la investigació. Aquesta petició fa entendre, segons fonts properes al cas, que s’estaria investigant un delicte fiscal i per això és necessari fins a tres membres del cos de Tributs espanyol. Per aquest motiu, la defensa alerta l’Audiència Nacional que Andor­ra va establir que la informació que s’enviava a Espanya sobre els Pujol no podia ser utilitzada en cas que el delicte que s’estigués investigant fos contra la hisenda pública (fiscal). I precisament les accions del jutge De la Mata fan suposar que és aquest el tipus de delicte que s’està investigant. Fonts de la defensa van indicar que els indicis fan posar en dubte que la justícia espanyola estigui respectant les limitacions que la Batllia va imposar a la informació enviada a l’Audiència Nacional. Els Pujol recorden en l’escrit que els funcionaris de l’Agència Tributària assignats al cas no poden utilitzar les dades enviades per Andorra per acusar-los d’un delicte fiscal.

tracking