Cinca declararà dimarts al Tribunal de Corts

L’acusador està convocat per a demà, en un procés que es preveu ràpid pels antecedents

Cinca declararà dimarts al Tribunal de CortsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les diligències del cas Orfund s’han accelerat amb la convocatòria dels tres protagonistes perquè declarin davant del Tribunal de Corts. La primera declaració tindrà lloc demà al matí i correspondrà a l’acusador, Joan Samar­ra, que haurà de refrendar els fets que explica en la querella de noranta pàgines que va presentar contra el ministre de Finances. Samarra, expresident de l’empresa refinadora de matèries precioses Orfund, acusa el ministre dels suposats delictes d’administració deslleial amb apropiació indeguda i de blanqueig de capitals. La querella inclou Manuel Terren, que també treballava a Orfund. Tant Cinca com Terren havien estat administradors d’Orfund. L’acusació està basada en presumptes accions que van tenir lloc quan Cinca era l’administrador de l’empresa a finals dels noranta.

El ministre de Finances ha estat convocat per prestar declaració dimarts vinent a la tarda, mentre que Manuel Terren ho farà dijous de la setmana vinent al matí. La convocatòria ràpida de les declaracions ha causat certa sorpresa en el món judicial, segons diverses fonts consultades, perquè normalment aquests procediments s’allarguen més. Cal tenir en compte que el Tribunal de Corts admetia la querella de Joan Samarra contra Jordi Cinca i Manuel Terren el dilluns 30 de gener. En gairebé tan sols quinze dies s’haurà pres declaració a l’acusador i els dos acusats que podran estar acompanyats per un advocat. Les fonts consultades van destacar que la decisió definitiva sobre la querella, si s’arxiva o si es tira endavant un procés, es prendrà poc després de la declaració de Terren, a finals de la setmana vinent.

Causa de la fallida

Cinca i Terren hauran de rebatre l’acusació de Samarra respecte que van fer tretze viatges des de Barcelona fins a Andorra entre el 1997 i el 1999 per transportar fins a Orfund els lingots adquirits a Abidjan (Costa d’Ivori). Explica que d’Abidjan van sortir un total de 96 lingots d’or, mentre que a Barcelona en van arribar només 66. I acusa Cinca d’haver-se quedat els trenta lingots d’or de cinc quilos cadascun amb un valor de mercat superior als dos milions d’euros. Samarra defensa que aquesta sostracció va acabar provocant la fallida d’Orfund.

L’acusador havia presentat aquesta querella prèviament a Barcelona i al Prat. En ambdós casos va ser rebutjada perquè no corresponia territorialment i al mateix temps tampoc s’acceptava per altres motius. D’una banda, es considerava que els fets que es denuncien estan prescrits en haver passat una vintena d’anys. En segon lloc s’incidia en el fet que no hi havia cap prova que demostrés les acusacions que es feien a Jordi Cinca.

tracking