Diligències judicials

Jordi Cinca declararà com a inculpat pel 'cas Orfund'

El Tribunal de Corts admet a tràmit la querella contra el ministre de Finances que va presentar l’antic president de l’empresa Joan Samarra

Jordi Cinca declararà com a inculpat pel 'cas Orfund'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha admès a tràmit la querella criminal que l’expresident d’Orfund Joan Samarra va presentar contra el ministre de Finances, Jordi Cinca, per la gestió que va fer a l’empresa durant la segona meitat dels anys noranta. Samarra acusa el ministre dels suposats delictes d’administració deslleial amb apropiació indeguda i de blanqueig de capitals. La querella inclou Manuel Terren, que també treballava a Orfund. Tant Cinca com Terren havien estat administradors d’Orfund.

El pal de paller de la querella es basa en l’acusació respecte que Cinca i el seu entorn suposadament van fer tretze viatges des de Barcelona fins a Andorra entre el 1997 i el 1999 per transportar fins a Orfund els lingots adquirits a Abidjan (Costa d’Ivori). Samarra explica que d’Abidjan van sortir un total de 96 lingots d’or mentre que a Barcelona en van arribar només 66. Acusa Cinca i el seu entorn d’haver-se apropiat d’una trentena de lingots d’or. Cada lingot era de cinc quilos, pes que col·loca la trentena sobre la qual se l’acusa d’apropiació en 150 quilos, que tindrien un valor de mercat que superaria els dos milions d’euros.

Documentals i testificals

Alfons Clavera, representant legal de Joan Samarra, va destacar la satisfacció perquè la querella hagi estat admesa a tràmit i va incidir que “en la documentació entregada havíem aportat un gran nombre de proves documentals i testificals”. L’admissió a tràmit significa que Jordi Cinca haurà de declarar com a inculpat davant del Tribunal de Corts, amb la possibilitat de fer-ho acompanyat per un advocat. El primer a declarar serà Joan Samarra, que serà convocat la setmana vinent, mentre que s’espera, segons fonts properes al cas, que la declaració del ministre sigui una setmana més tard. Després d’escoltar els dos testimonis, el Tribunal de Corts haurà de decidir si el procés tirà endavant. L’afer es troba dins de la jurisdicció del Tribunal de Corts en tractar-se Jordi Cinca d’un membre del Govern i, conseqüentment, aforat. La magistrada que s’encarrega del dossier és Concepció Barón.

Resposta del Govern

L’executiu va reaccionar amb un comunicat en què s’indicava que a Jordi Cinca “fins a aquest moment no se li ha donat trasllat ni dels fets objecte de la querella ni de l’aute que l’admet a tràmit”. L’executiu incideix que “el fet que la querella s’admeti a tràmit no significa en cap cas que hi hagi indicis de delicte, i encara menys que el ministre serà jutjat pel fets objecte de la querella, perquè això només s’esdevindria si es dictés un aute de processament, un cop s’haguessin instruït les diligències prèvies escaients i després d’haver pres declaració al ministre, la qual cosa ni tan sols ha tingut lloc encara”.

I hi afegeix que “lamenta la interpretació errònia i esbiaixada que determinats mitjans fan de la qüestió i referma la seva confiança que les acusacions contingudes en la querella estan absolutament mancades de fonament, tal com –a parer de l’executiu– es demostrarà al llarg de les properes setmanes”. Cinca ha mantingut sempre que tant la querella com el llibre Diamantes sucios, del digital espanyol d’ultradreta Crónica Global, estan vinculats a la voluntat de ”fustigar” el Govern per les forces que volen desestabilitzar l’Estat per revertir el cas Banca Privada d’Andorra.

EL CAS PAS A PAS

-3 de juliol 2016

Joan Samarra presenta l’estiu de l’any passat una querella contra Jordi Cinca a Barcelona per la gestió del ministre a Orfund. Són 200 pàgines que es poden resumir en una frase: “Almenys des de l’any 1995, Cinca va dissenyar una estratègia fraudulenta per apropiar-se indegudament de l’or i diamants pertanyents a Orfund, la qual comprenia l’ulterior blanqueig dels beneficis delictius.”

-26 de juliol 2016

El jutjat de Barcelona des­estima la demanda sobre la base que territorialment no li correspon. I que ha de ser en tot cas al Prat on hi ha l’aeroport on entraven a Espanya els lingots.

-13 de novembre 2016

Joan Samarra presenta dues querelles contra Jordi Cinca als jutjats del Prat de Llobregat.

-16 de novembre 2016

Joan Samarra presenta la mateixa querella contra Cinca i Manuel Terren al Tribunal de Corts.

-4 de desembre 2016

El digital espanyol d’ultradreta Crónica Global publica el llibre Diamantes sucios, en què acusa Jordi Cinca de tràfic de diamants. El firma Carlos Quílez, imputat el 2011 per rebre suborns de narcotraficants.

-7 de desembre 2016

El ministre de Finances anuncia que es querellarà contra els autors de Diamantes sucios per difamació i calúmnies.

-30 de gener 2017

El Tribunal de Corts admet a tràmit la querella contra Cinca i Terren, que declararan com a inculpats.

Jordi Cinca declararà com a inculpat pel 'cas Orfund'

tracking