'cas bpa'

La policia retira l'equip de vigilància del domicili de Miquel

El cos estableix que el braçalet de monitoratge ja es pot considerar segur i el seguiment de l’arrestat es farà per via telemàtica

La policia retira l'equip de vigilància del domicili de MiquelFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia ja ha retirat els equips de vigilància de l’habitatge de Joan Pau Miquel a Escaldes, segons van confirmar diferents fonts relacionades amb el cos. La mesura s’ha acordat després d’avaluar com a estable el sistema de control de monitoratge de l’arrestat a través del braçalet electrònic. El control pel braçalet va començar a ser operatiu dijous, tal com va avançar el Diari, i des del moment en què es va considerar que el senyal no es perdrà i que es podrà saber en tot moment on es troba Miquel, es va optar per retirar la vigilància policíaca. Els problemes que va presentar el sistema els dos primers dies d’ús va provocar que per garantir la custòdia de l’ex-conseller delegat de BPA la policia decidís establir torns de vigilància davant del domicili, matí, tarda i nit, amb vehicles i agents no uniformats per no donar la sensació de control permanent al carrer.

El braçalet ja funciona correctament, però els tècnics continuen sense saber quines van ser les causes que van provocar que el senyal no arribés durant les primeres jornades. La interferència, segons les mateixes fonts, ha d’estar vinculada als senyals que envia el sistema de control de la casa intel·ligent de Joan Pau Miquel o els inhibidors que un veí va col·locar per evitar els paparazzi. Qualsevol de les dues opcions, o les dues al mateix temps, poden ser-ne el motiu. No hi ha una explicació respecte a per què finalment s’ha trobat la forma d’evitar que les interferències impedissin l’enviament del senyal. Des del cos de policia, diverses veus han recordat que era notori que el model de braçalet estava obsolet i que per això es va avisar al Tribunal Constitucional. En tractar-se d’un aparell de l’any 2000 encara està vinculat a la línia fixa del telèfon, quan ja fa molts anys que aquest tipus de monitoratges es fan per Wi-Fi o internet.

La previsió de la policia és no haver de tornar a establir els torns de vigilància al domicili de Joan Pau Miquel. L’únic moment en què es preveu la presència policial serà quan toqui canviar el braçalet pel nou model que s’ha adquirit. Es calcula que arribarà a finals de febrer i llavors es procedirà a la substitució. Un cop canviat ja no hi haurà necessitat, si no es produeix una avaria, de tornar a controlar amb agents l’habitatge. El monitoratge s’ha de perllongar fins a la celebració del judici.

Menys d’un mes més

El judici contra Miquel i la resta de processats del cas BPA estava previst que se celebrés al maig. El fet que el Tribunal de Corts hagi retornat a la batlle el sumari perquè el completi amb documentació que faltava teòricament havia de fer retardar les dates. Diferents fonts jurídiques van indicar que la previsió és que l’alteració sigui mínima. Es parteix de la base que el principal canvi (en referència a la comissió rogatòria enviada a Holanda i els Estats Units) no afectarà perquè la batlle la desestimarà. L’impacte dels canvis pot ser tan petit que les mateixes fonts apunten que el judici es podria continuar fent durant el mes de maig o, com a molt, el retard podria arribar fins al juny.

ACUSACIONS A L'AREB PER LA LIQUIDACIÓ A BPA PANAMÀ

“Resulta evident que el procés de reorganització via venda [de BPA Valores] va fracassar per l’absència de resposta de l’AREB en la seva qualitat de propietari i venedor, i per tant, amb l’ànim d’evitar majors perjudicis als clients, es recomana procedir a la liquidació, per a la qual es requereix el suport legal de firmes externes a Espanya, Andorra i d’altres jurisdiccions que ja han estat contactades.” Aquest és el punt més important de l’informe fet per la persona designada per Panamà com a interventor de BPA Valores després que les autoritats del país centreamericà intervinguessin la filial de BPA, l’11 de març del 2015. L’interventor, Jaime de Gamboa Gamboa, considera que ha estat la falta de presència física i d’interès el que ha provocat que no s’aconseguís la venda de l’entitat, tal com era objectiu de l’AREB. L’ens financer andorrà tenia l’esperança de recuperar certa quantitat econòmica per la venda de la filial panamenya. Fins i tot l’antic president, César Goyache, s’havia traslladat fins a Panamà per començar a negociar amb els aspirants interessats. L’AREB ha preferit no respondre a les acusacions que els ha fet Gamboa culpabilitzant-los del fracàs del procés de venda. El mateix interventor havia fet un informe l’agost del 2016 on especificava que “les possibilitats d’una reorganització via venda, com la que avança la Superintendència de Bancs, són positives”. Finalment ha estat la mateixa Superintendència (el regulador panameny) qui ha pres la decisió, en base a l’informe de Gamboa, respecte a liquidar, sense que ni Panamà ni l’AREB n’expliquin el motiu.

tracking