empreses

La banca prejubila vuitanta empleats amb el 60% del sou

La reducció de plantilla està vinculada a la baixada del volum de negoci amb l’intercanvi d’informació fiscal i a la minimització del marge pels interessos baixos

La banca prejubila vuitanta empleats amb el 60% del sou

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Crèdit Andorrà i MoraBanc han prejubilat una vuitantena de treballadors, segons múltiples fonts del món financer. Cadascuna de les entitats hauria reduït la plantilla en una quarantena de persones a les quals (excepte en casos puntuals on hi ha hagut acomiadament) el banc els pagarà el 60% del salari fins que arribin als 65 anys i comencin a cobrar la pensió de la CASS. Les jubilacions avançades s’han fet amb empleats que tenien a partir de 57 anys, tot i que hi hauria algun cas concret de 56. Les mateixes fonts van explicar que no es descarten més prejubilacions i que com a molt es tractaria d’una vintena de treballadors més. L’ajust global, si es compleixen aquestes prediccions, podria ser d’un centenar. El conjunt de prejubilacions significa la major reducció de plantilla que hi ha hagut a la història del sistema financer nacional. Les decisions han causat un fort impacte dins del món bancari, entenent que fins ara es podia considerar el sector laboral més estable fora del funcionariat i on gairebé mai s’han produït prejubilacions o acomiadaments massius.

Les prejubilacions, en principi, no afectarien la resta de bancs, segons les mateixes fonts que també han explicat que en alguns casos puntuals el percentatge del sou supera el 60%, depenent dels anys que restaven per arribar als 65. S’hauria registrat algun cas del 80%. Pel que fa als acomiadaments, que serien uns cinc, han tingut lloc amb gent que encara no es trobava en l’edat de prejubilar-se i a la qual s’ha indemnitzat en tractar-se d’una motivació no causal.

Empleats globals del sector

Cal recordar que la banca (amb dades de tancament del 2015) compta amb uns 2.700 treballadors. Una part destacable es troba en les filials o oficines de negoci que alguns bancs tenen a diferents països. La xifra se situava força més alta, cap als 3.200, el 2014, però el procés al voltant del cas BPA va fer que dels 700 empleats d’aquesta entitat finalment només en quedessin uns 200. Alguns, però, van integrar-se en altres entitats.

Els motius que han portat a les prejubilacions en bloc són fonamentalment tres, segons fonts del món bancari. El primer, i possiblement més significatiu perquè és el que justifica el moment, passa per la reducció de volums de capital a gestionar coincidint amb la fase final abans de l’entrada en vigor de l’intercanvi automàtic d’informació fiscal. El segon té a veure amb la reducció de marges que s’ha estat produint els últims anys. Amb els interessos a les bandes lleugerament superiors al zero per cent, les entitats han passat a tenir un marge comercial molt més petit. Dipositar el capital en valors ultrasegurs de nivell triple A no només no dona interessos, sinó que comporta haver de pagar. El tercer és més general i apunta la tendència dels pròxims anys. La progressiva informatització dels processos bancaris està fent que en algunes àrees es creï excés de personal. L’exemple més evident és la penetració cada cop més profunda de la banca on-line. Permet fer a través de la xarxa, amb total seguretat, la major part de les operacions que anteriorment requeria desplaçar-se fins a l’entitat. La banca andorrana està invertint de forma decidida pels programes on-line i disminuir al màxim la necessitat del client de desplaçar-se fins a l’oficina. En l’àmbit de la banca on-line moltes funcions ja són gairebé self-service. La incorporació de l’empremta digital a través del mòbil com a mitjà per al reconeixement del client ha estat també un pas endavant, segons fonts del món informàtic relacionat amb la banca. La lectura de l’emprempta assegura la interacció ràpida i constant del client amb les operacions del seu compte corrent.

Es busquen nous perfils

Les mateixes fonts financeres van destacar que aspectes com la informatització, la implementació de totes les regulacions derivades de l’acord monetari i les noves exigències bancàries a nivell internacional (Basilea 3) requereixen un tipus de professionals molt especialitzats. Els propers anys es pot viure, segons aquestes fonts, la dualitat de necessitar personal molt especialitzat que res té a veure amb el treballador de banca tradicional i al mateix temps anar reduint plantilles degut al fet que els ordinadors assumeixen gran part de la feina.

tracking