Bloquejats 1,5 milions d'euros d'un empresari italià vinculat amb la màfia

Una operació conjunta de la policia italiana i l’andorrana permet retenir diners i joies vinculats a la cosa nostra

Bloquejats 1,5 milions d'euros d'un empresari italià vinculat amb la màfia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’empresari Ezio Brancato va morir l’any 2000 i havia fet fortuna en el camp de les empreses que treballaven amb gas metà a Sicília i va ser membre de l’anomenat Grup Gas de Palerm. En aquesta activitat, la justícia italiana manté que s’hi havia infiltrat la màfia siciliana en benefici del polític cor­rupte Vito Ciancimino i del capo Bernardo Provenzano. El gener del 2004 el Grup Gas va ser venut a l’espanyola Gas Natural per 115 milions d’euros, dels quals 46 cor­responien a la família Brancato. Mort l’empresari, els beneficiaris van ser la seva dona Maria d’Anna i les dues filles, Monia i Antonella. La justícia italiana ha intentat anar descobrint on es va anar traslladant la fortuna de Brancato un cop es va començar l’acció judicial per la infiltració de la màfia.

La col·laboració de la guàrdia d’hisenda italiana i la policia andorrana a través de l’ambaixada d’Itàlia a Madrid, segons fonts de la investigació, ha pogut desvelar l’enviament de transferències a Andorra. La recerca ha identificat que el marit de Monia Brancato havia obert cinc comptes a An-dor­ra el 2013 i havia contractat dues caixes fortes. Els comptes van rebre fins a 39 transferències bancàries entre juny i agost del 2013, immediatament després que el Tribunal de Prevenció de Palerm comencés l’atac a la família Brancato. La reconstrucció dels moviments financers ha permès identificar els actius que la justícia italiana creu que la família Brancato tenia il·legalment a Andorra. La comissió rogatòria enviada per Roma va trametre la petició del Tribunal de Prevenció de Palerm, presidit per James Montalbano, perquè comissés 1.475.000 euros en efectiu així com les joies i objectes preciosos que es trobaven en les dues caixes de seguretat. Aquesta confiscació és preventiva en espera que finalitzi la causa judicial.

Mafiosos penedits han explicat que Brancato, amb la connivència dels capos, va saquejar els contractes relacionats amb el gas metà. L’altre soci de Brancato, Gianni Lapis, ja va ser investigat per la justícia italiana en referència a la infiltració de la màfia en el negoci del metà.

Bernardo Provenzano, conegut com U tratturi (el tractor, degut a la seva força física) va ser el principal capo de la màfia siciliana fins a la seva detenció el 2006. Va estar amagat durant 43 anys perquè el buscava la policia per un assassinat. Provenzano va morir l’any passat per una malaltia.

tracking