La construcció alerta d'acomiadaments si cau la inversió pública

La preocupació és “màxima” entre els constructors d’obra pública davant la possibilitat que el pressupost es vegi retallat per les transferències als comuns

La construcció alerta d'acomiadaments si cau la inversió públicaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els contractistes d’obra pública estan molt preocupats per les conseqüències que pot comportar per al pressupost de l’Estat per al 2017 que el Govern no pugui congelar les transferències als comuns. Si això acaba succeint –amb tota probabilitat el Consell General tombarà la congelació ja que la majoria demòcrata no tindrà els vots necessaris–, l’executiu haurà de transferir a les corporacions 63 milions d’euros en comptes del 54,6 previstos al projecte de pressupost. Dimecres passat, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, el titular de la cartera de Finances, Jordi Cinca, va alertar que aquests diners només podrien sortir d’un increment de l’endeutament de l’Estat o de fer retallades en les inversions.

I és d’aquesta darrera possibilitat d’on sorgeix el neguit de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda), que alerta que una reducció de la inversió pública, que quantifica en un 25% menys de la prevista, provocarà acomiadaments. Segons va explicar al Diari el gerent de l’entitat, Víctor Filloy, bona part de les empreses que es dediquen a l’obra pública van fer les seves previsions de contractació de personal i de compra de maquinària amb els números d’inversió que els va presentar el Govern l’any passat.

“Fa uns mesos la projecció de cara al 2017 era d’un pressupost d’obra pública d’entre 40 i 41 milions”, va explicar Filloy, que hi va afegir que “si aquests 9 milions que ha de transferir als comuns surten de les inversions estem parlant d’una retallada del 25%”. Des de l’Acoda es fa una projecció –que no ha de ser la real tenint en compte que alguns empresaris intentaran mantenir llocs de treball– que assenyala que es podrien perdre un 600 llocs de treball en un sector que dona feina a unes 2.750 persones.

Incertesa amb The Cloud

Els contractistes d’obra pública mostren la seva preocupació “màxima” no tan sols per la probable retallada en les inversions, sinó també perquè temen que altres projectes inclosos en el pressupost no s’acabin realitzant. Un seria el de l’edifici The Cloud, un projecte clau d’Andorra Telecom, del qual, segons Filloy, fa setmanes que s’hauria d’haver convocat el concurs de licitació de part de les obres.

Tampoc veuen gens clar que es duguin a terme altres obres que ja compten amb partides al pressupost del 2017. Una seria la del recinte multifuncional, un projecte d’Andorra Turisme que té com a objectiu dotar el país d’una infraestructura fixa que pugui acollir grans esdeveniments com el Cirque du Soleil. “Aquest projecte ens sembla molt similar al de la font de colors que es volia fer al riu Valira. També es va posar un pressupost i ha quedat en l’oblit”, va explicar, per afegir-hi que “els projectes que surten d’Andorra Turisme no s’acaben materialitzant, tenim por que torni a passar el mateix amb el del recinte multifuncional”.

L’Acoda reparteix la culpa de la situació a parts iguals entre l’executiu i els grups parlamentaris. “El Govern, quan va presentar el projecte de pressupost a final d’octubre, es va posar medalles dient que mai s’havia fet tan aviat”, va assenyalar Filloy, “però de què serveix entrar-ho al novembre si fins al març no estarà aprovat ni en marxa”.

Els contractistes lamenten que el pressupost no preveiés la possibilitat que no es poguessin congelar les transferències, però també assenyala els grups parlamentaris de l’oposició, ja que “el joc de les esmenes també ens preocupa”. Segons el gerent de l’Acoda, “la responsabilitat [de l’alentiment del pressupost i de la no congelació de les transferències] la té tothom. El Govern i el Consell General”. I la tenen perquè “tots aquests processos parlamentaris fan alentir l’aprovació dels pressupostos”.

tracking